Σκέψεις για ξεχωριστή τιμολόγηση της ιατρικής πράξης (δειγματοληψία) κάνει το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να "μαζέψει" τις έντονες αντιδράσεις των ιατρικών συλλόγων, των διαγνωστικών κέντρων, των ιατρικών εργαστηρίων κ.λπ. για την επιβολή διατίμησης στα τεστ για τον κορωνοϊό. Υπενθυμίζεται ότι μόλις την Παρασκευή ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης  ότι μπαίνει διατίμηση ορίζοντας τα  10 ευρώ για τα τεστ αντιγόνων (rapid) και τα 40 ευρώ για τα μοριακά τεστ (PCR).

Παράγοντες της αγοράς, μας ανέφεραν ότι μία τέτοια απόφαση αναμένεται να πυροδοτήσει εκπτώσεις στην ποιότητα πρωτίστως των γρήγορων τεστ με τη στροφή των παρόχων σε φθηνότερα τεστ αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας ή "τρέξιμο" δειγμάτων σε pooling για τα μοριακά τεστ με έκπτωση στην ευαισθησία της μεθόδου.

Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις, όπως λέγεται, αφορούν τα τεστ αντιγόνου των οποίων η χονδρική τιμή, σήμερα κυμαίνεται στα 5-7 ευρώ. Γεγονός που σημαίνει ότι απομένουν 3 ευρώ για να καλυφθούν, μεταξύ άλλων, η αμοιβή του εργαζόμενου και τα λειτουργικά έξοδα του εκάστοτε εργαστηρίου. Όμως και τα 3 ευρώ μειώνονται ακόμη περισσότερο αν υπολογιστεί ο ΦΠΑ.

Ποιοι όμως είναι πραγματικά οι λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση στην επιβολή διατίμησης;

Ο βασικότερος λόγος αφορά την οικονομική δυσπραγία που έχει προκληθεί από την πανδημία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, η τσέπη του οποίου κυριολεκτικά πονάει.
Ο δεύτερος βασικός λόγος είναι η σημαντική πτώση των χονδρικών τιμών πώλησης των συγκεκριμένων τεστ. Όπως αναφέρει στέλεχος πολυεθνικής που ηγείται στον κλάδο των τεστ, στην αρχή της πανδημίας η χονδρική τιμή πώλησης των μοριακών τεστ (PCR) ήταν πάνω από 50 ευρώ, ενώ σήμερα κυμαίνεται στα 20 ευρώ περίπου. Τιμή, που βεβαίως εξαρτάται από τον όγκο των αριθμών που παραγγέλνονται λειτουργώντας,  δηλαδή αντιστρόφως ανάλογα με αυτόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε νομό με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο, εργαστήριο αγοράζει μοριακά τεστ στην τιμή των 13 ευρώ.

Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι επειδή έχει αυξηθεί πάρα πολύ η ζήτηση των τεστ λόγω του μεγάλου επιπολασμού και το δημόσιο σύστημα αδυνατεί να την καλύψει, αποφάσισε να τα προσφέρει με ελεγχόμενες από αυτό τιμές, αποκλείοντας φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Φαινόμενα, που σύμφωνα με φήμες είχαν διαπιστωθεί στην αρχή της πανδημίας, όταν ιδιώτες χρέωναν μοριακά τεστ με εξωπραγματικές τιμές φθάνοντας ακόμα και τα 500 ευρώ. Σήμερα, όπως λέγεται, οι τιμές αυτές έχουν ξεφουσκώσει και έχουν φτάσει και κάτω από 50 ευρώ.

Πού βρισκόμαστε στα τεστ

Μέχρι στιγμής, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι στη χώρα, από το ξέσπασμα της πανδημίας έως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 1,8 εκατομμύρια μοριακά τεστ και 600.000 τεστ αντιγόνου-rapid test.

Εντός του προσεχούς διαστήματος, το Υπουργείο Υγείας μέσω του ΙΦΕΤ πρόκειται να παραλάβει άλλα 2 εκατομμύρια γρήγορα τεστ αντιγόνου.

Οι αντιδράσεις φουντώνουν...

Μέχρι να βρεθεί λύση, οι αντιδράσεις αναμένεται να συνεχίσουν αμείωτες. Ήδη σε ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει μεταξύ άλλων "Φοβούμαστε λοιπόν ότι η διατίμηση μπορεί να οδηγήσει σε έκπτωση της ποιότητας υπηρεσιών υγείας, σε αύξηση των αστοχιών διάγνωσης κρουσμάτων SARS-CoV-19 και σε μείωση του δικτύου δειγματοληψιών που εκτελούνται στον ιδιωτικό τομέα, με δυνητική αύξηση της διασποράς της νόσου και υπερφόρτωση των νοσοκομείων. Επίσης, είναι πιθανό η συμπίεση των τιμών σε αυτά τα επίπεδα να οδηγήσει σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις, με προφανή δυσμενή αποτελέσματα στα μικρά και μεσαία εργαστήρια, τα οποία βρίσκονται
στην πρώτη γραμμή της μάχης από κοινού με τους κλινικούς γιατρούς και το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, για τον έλεγχο της διασποράς του νέου κορωνοϊού."

Tην ίδια στιγμή, θεσμικοί φορείς του κράτους, (Ιατρικοί Σύλλογοι και ΚΕΣΥ) ως καθ’ ύλην αρμόδιοι και γνώστες του αντικειμένου, αναρωτιούνται αν για τον καθορισμό της ανώτατης τιμής στα 40€ για το μοριακό test και στα 10€ για το rapid test η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της:

  • Το κόστος απόσβεσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
  • Το κόστος αγοράς των αντιδραστηρίων.
  • Το κόστος των επαναλήψεων στα test με οριακές τιμές (υπολογίζεται στο 10-15%).
  • Το κόστος του αναλώσιμου υλικού για τη δειγματοληψία.
  • Το κόστος της αντισηψίας μετά τη δειγματοληψία.
  • Το κόστος εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού (ιατροί, μοριακοί βιολόγοι, νοσηλευτές).
  • Το κόστος του διοικητικού προσωπικού.
  • Το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων.
     

Όπως υποστηρίζουν οι θεσμικοί φορείς, αν δεν βρεθεί λύση στο θέμα της διατίμησης, ο αριθμός των test που θα διενεργούνται ημερησίως από τον ιδιωτικό τομέα θα περιοριστεί στο ελάχιστο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΗΠΑ: Δεύτερη εταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις
Έναρξη λειτουργίας της Συμμαχίας της Ε.Ε. για τα Κρίσιμα Φάρμακα