Η σημαντική απώλεια όσφρησης μπορεί από μόνη της να αποτελέσει έναν κρίσιμο δείκτη που θα οδηγήσει στην διάγνωση του κορωνοϊού, μέσω ενός εναλλακτικού τεστ που μπορεί να κάνει ο καθένας στο σπίτι του.

Η συνεχώς εξελισσόμενη έρευνα επιστημόνων από ολόκληρο τον κόσμο, ειδικευμένων σε διαταραχές όσφρησης και γεύσης, με ενεργή ελληνική συμμετοχή, έχει αποκαλύψει τις βλάβες που προκαλεί ο ιός στα νεύρα που επηρεάζουν αυτές τις δύο αισθήσεις. Αφού πρώτα επιβεβαίωσαν με επίσημο τρόπο πως οι διαταραχές αυτές αποτελούν συμπτώματα του κορωνοϊού, στην δεύτερη φάση της έρευνας οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα τεστ, με το οποίο ένας πολίτης μπορεί να αξιολογήσει ο ίδιος την ικανότητα της όσφρησής του, βαθμονομώντας τη σε μια κλίμακα από το 1 ως το 10.

"Η βαθμολογία από 3 και κάτω σημαίνει πως ο ασθενής έχει προσβληθεί από κορωνοϊό με πιθανότητα 80%. Σαν να έχει κάνει ένα πρώτο τεστ Covid. Φυσικά, μετά από αυτό τον στέλνουμε να κάνει το τεστ για επιβεβαίωση", επισημαίνει στο iatronet ο Ιορδάνης Κωνσταντινίδης (φωτογραφία κάτω), αναπληρωτής καθηγητής της Β Κλινικής ΩΡΛ του νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, επικεφαλής του Ιατρείου Όσφρησης και Γεύσης του ίδιου νοσοκομείου και συντονιστής για την Ελλάδα της παγκόσμιας ερευνητικής προσπάθειας.

Η διεθνής επιστημονική ομάδα, Global Consortium For Chemosensory Research (GCCR) συστάθηκε την περασμένη άνοιξη με αρχική συμμετοχή άνω των 500 ειδικών επιστημόνων από 38 χώρες και στη συνέχεια διευρύνθηκε περαιτέρω.

Η πρώτη πρόκληση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ήταν κατά πόσο η απώλεια όσφρησης και γεύσης αποτελούν συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό και ο διαχωρισμός τους από ανάλογα συμπτώματα σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις, όπως η γρίπη.

"Ο κορωνοϊός είναι πιο νευροτρόπος ιός και χτυπάει περισσότερα νεύρα. Παλιότερα όσοι παραπονιόταν για απώλεια γεύσης τη συνέδεαν με το μπούκωμα και την απώλεια όσφρησης, που δεν επέτρεπε τις οσμές να φτάσουν στο στόμα. Αποδείξαμε πως οι ασθενείς με κορωνοϊό είχαν απώλεια και στις ιδιότητες γεύσης του ξινού, πικρού, γλυκού, που δεν έχουν σχέση με τη μύτη, αλλά επηρεάζονται από άλλο νεύρο. Επιπλέον, άλλη υποομάδα δεν αισθανόταν το καυτερό ή τη δροσιά της μέντας, που έχει να κάνει με άλλο νεύρο, το λεγόμενο τρίδυμο", εξηγεί ο κ. Κωνσταντινίδης.

Μέσα από ένα ερωτηματολόγιο, που αναρτήθηκε στη σελίδα του GCCR στο διαδίκτυο https://gcchemosensr.org/, και σήμερα είναι διαθέσιμο σε 31 γλώσσες (και στα ελληνικά), ασθενείς Covid καλούνταν να καταγράψουν εθελοντικά τα συμπτώματά τους, το βαθμό έντασης, τη διάρκεια και άλλες παραμέτρους. Πρώτο αποτέλεσμα της μελέτης ήταν να προστεθούν η ανοσμία και αγευσία στη λίστα με τα συμπτώματα του κορωνοϊού, καθώς παρουσιάστηκαν στο 70% των ασθενών που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο.

Η δεύτερη μελέτη

Στη δεύτερη μελέτη που ακολούθησε, εκτός από τη βαθμολόγηση της οσφρητικής ικανότητας, που αναδείχθηκε σε αξιόπιστη μέθοδο πρώτης διάγνωσης, οδηγώντας τον ασθενή σε κλινική εξέταση, οι ερευνητές έκαναν ένα πρώτο follow up στους ασθενείς, προκειμένου να αξιολογήσουν την κλινική τους εικόνα 40 μέρες μετά την προσβολή τους από τον ιό.

"Προέκυψε πως το 50% αυτών είχαν γίνει καλά και είχαν ανακτήσει την όσφρηση μετά από ένα διάστημα 40 ημερών. Στο υπόλοιπο 50% παρέμενε το πρόβλημα. Το εύρημα αυτό μας δείχνει πως η προσβολή είναι μεγάλη και μαζική αλλά όχι βαριά", σημειώνει ο κ.Κωνσταντινίδης.

Το Ιατρείο Όσφρησης και Γεύσης του Παπαγεωργίου έχει αποσπάσει πρόσφατα το αργυρό βραβείο των Healthcare Business Awards, στην κατηγορία «Δράσεις για την αντιμετώπιση της Covid-19», για την συμμετοχή του στη διεθνή έρευνα για τα συμπτώματα αγευσίας και ανοσμίας σε ασθενείς με Covid-19.

Ελληνικά αποτελέσματα με συμμετοχή Τσιόδρα

Οι Έλληνες επιστήμονες που συμμετέχουν στην παγκόσμια έρευνα διαχώρισαν τα ευρήματα των Ελλήνων ασθενών από τα υπόλοιπα και προχώρησαν σε δημοσίευση των πρώτων αποτελεσμάτων για την Ελλάδα, τα οποία διαφοροποιούνται σημαντικά από το παγκόσμιο σύνολο. "Στις 4 εβδομάδες μετά την προσβολή από τη νόσο οι 2 στους 3 Έλληνες που είχαν προσβληθεί είχαν παρουσιάσει βελτίωση των αισθήσεων όσφρησης και γεύσης. Το υπόλοιπο 1/3 διαπιστώσαμε ότι ανήκε στην υποομάδα που από την αρχή είχε απωλέσει την αίσθηση του καυτερού, που συνδέεται με το τρίδυμο νεύρο", επισημαίνει ο καθηγητής.

Η ελληνική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό ORL, υπογράφεται από τους επιστήμονες της Β πανεπιστημιακής Κλινικής ΩΡΛ του Παπαγεωργίου, Ιορδάνη Κωνσταντινίδη και Ευαγγελία Τσακιροπούλου, της αντίστοιχης πανεπιστημιακής ΩΡΛ Κλινικής του νοσοκομείου "Αττικόν", Αλέξανδρο Δελίδη και Παύλο Μαραγκουδάκη, τον Σπυρίδωνα Σαπουνά από τον ΕΟΔΥ, αλλά και τον Σωτήρη Τσιόδρα, καθηγητή της Δ Πανεπιστημιακής Κλινικής του νοσοκομείου "Αττικόν".

Όπως έχει γράψει το iatronet στις 24 Οκτωβρίου, παρουσιάζοντας τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας, η διάρκεια των συμπτωμάτων δεν σχετίζεται με το φύλο και την ηλικία.

Στην τρίτη μελέτη, που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι επιστήμονες θα αξιολογήσουν την εικόνα των ασθενών μακροπρόθεσμα, μήνες μετά από την προσβολή και την ίασή τους.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάπτυξη και εφαρμογή ενός οικιακού τεστ (home test) στο οποίο οι συμμετέχοντες καλούνται να αξιολογήσουν και να βαθμολογήσουν την οσφρητική και γευστική τους ικανότητα, σε μια σειρά από προϊόντα (λεμόνι, ρίγανη, καφέ, μέντα).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management