Περιστατικά καρκίνου σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες αυξήθηκαν κατά 30% τις τελευταίες 4 δεκαετίες, με τον καρκίνο νεφρών να αυξάνεται με τον υψηλότερο ρυθμό, αναφέρουν ερευνητές του Penn State College of Medicine.

Ο Dr. Nicholas Zaorsky, δήλωσε ότι ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θανάτου σχετιζόμενου με νόσο σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και ότι η αύξηση των περιστατικών είναι ανησυχητική.

Ο Zaorsky δήλωσε ότι έφηβοι και νέοι ενήλικες είναι ξεχωριστός πληθυσμός καρκινοπαθών. Ωστόσο, συχνά ομαδοποιούνται μαζί με παιδιατρικούς ή ενήλικες ασθενείς σε μελέτες. Είναι σημαντικό να μελετηθεί πώς αυτή η ομάδα είναι ξεχωριστή για να αναπτυχτούν οδηγίες φροντίδας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία σχεδόν μισού εκατομμυρίου ασθενών με καρκίνο στις ΗΠΑ, μεταξύ 15 και 39 ετών, σε διάστημα 40 ετών. Οι ερευνητές θέλησαν να μετρήσουν τον αριθμό των περιστατικών καρκίνου εφήβων και νεαρών ενηλίκων μεταξύ 1973 και 2015.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι διαγνώσεις καρκίνου αυξήθηκαν από  57 σε 74 ανα 100.000 εφήβους και νέους ενηλίκους.

Οι πιο συχνές μορφές στους άντρες ήταν των όρχεων, το μελάνωμα και το μη -Hodgkin λέμφωμα. Στις γυναίκες, του μαστού, του θυρεοειδούς του τραχήλου και της μήτρας.

Ο Zaorsky, δήλωσε ότι τα ποσοστά καρκίνου των νεφρών, του θυρεοειδούς και του πεπτικού αυξάνονται σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι περιβαλλοντικές και διατροφικές αλλαγές και αλλαγές στην εξέταση το διάστημα που διήρκεσε η έρευνα μπορεί ενδεχομένως να συνέβαλαν στα αυξημένα περιστατικά.

Tα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open.

 

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας