Ένας ιδιότυπος εμφύλιος μεταξύ της διοίκησης και του Σωματείου Εργαζομένων μαίνεται στο νοσοκομείο Κιλκίς εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, με φόντο τις καταγγελίες συνδικαλιστών για σοβαρές ελλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό.

Το Σωματείο, μέσω της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΔΗΝ), προχώρησε τη Δευτέρα σε δημόσια καταγγελία για μια σειρά τραγικών ελλείψεων στο νοσοκομείο, συνοδεύοντας τις σχετικές αναφορές και με φωτογραφίες από τους θαλάμους Covid (είχαν παρουσιαστεί και από το Iatronet).

Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για νοσηλεία ασθενών και ύποπτων για Covid περιστατικών στον ίδιο θάλαμο, ανεπάρκεια οξυγόνου, διασωληνώσεις ασθενών χωρίς να υπάρχουν μονάδα ΜΕΘ και εξειδικευμένοι γιατροί (εντατικολόγος, λοιμωξιολόγος), διακομιδές ασθενών με συνοδούς γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, αλλά και ελλείψεις σε μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα το προσωπικό να φορά συχνά στα πόδια σακούλες σκουπιδιών αντί για ποδονάρια.

Απαντώντας, η διοίκηση του νοσοκομείου μίλησε για πλείστες ανακρίβειες και ψευδείς καταγγελίες, που δεν τιμούν τους καταγγέλλοντες και αδικούν τη συνολική προσπάθεια, ενώ προανήγγειλε και εσωτερική έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο συγκεκριμένος συνδικαλιστής εισήλθε σε κλινική Covid, χωρίς να έχει καμία αρμοδιότητα, για να καταγράψει την κατάσταση, να βγάλει φωτογραφίες και να τις δώσει στη δημοσιότητα.

"Είμαι συνδικαλιστής, δουλεύω στο νοσοκομείο 30 χρόνια και είναι στις αρμοδιότητές μου να αναδεικνύω τις ελλείψεις. Ας με καλέσουν να δώσω εξηγήσεις", λέει στο iatronet ο Αχιλλέας Καλεμκερίδης (φωτογραφία κάτω), γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, ενώ προχωρά και σε νέες καταγγελίες.

"Ο θάλαμος όπου νοσηλεύονται οι περισσότεροι ασθενείς με Covid, 34 σήμερα, δεν έχει ούτε ένα νιπτήρα με μια βρύση, ώστε να πλένει τα χέρια του το προσωπικό. Δεν έχει ένα μέρος να ξεκουραστούν ένα λεπτό ή να πιουν νερό. Βγαίνουν από τον θάλαμο και πηγαίνουν σε άλλο τμήμα για να πλυθούν και να αλλάξουν τις ιδρωμένες στολές, αν υπάρχουν διαθέσιμες, γιατί χορηγούνται με φειδώ και δεν είναι υψηλής προστασίας", υποστηρίζει.

 

Αντιπαράθεση

Αναλυτικά, ανά τομέα, τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και οι απαντήσεις της διοίκησης:

  • Για ελλείψεις οξυγόνου:

Εργαζόμενοι: Τα επιτοίχια ροόμετρα οξυγόνου στο νεοσυσταθέν τμήμα Covid-19 λόγω αυξημένης ζήτησης υπολειτουργούν και χρειάζεται να ενισχύονται από φορητές φιάλες οξυγόνου.

Διοίκηση: Η αρμόδια τεχνική εταιρεία και συντηρήτρια του δικτύου έκανε τον περιοδικό έλεγχο στις 14/11/2020, πραγματοποίησε παρέμβαση στο δίκτυο οξυγόνου, συνέστησε την πραγματοποίηση μίας επιπλέον παρέμβασης για κάποιους θαλάμους και το Νοσοκομείο ανταποκρίθηκε με αποκλειστικό γνώμονα τις ανάγκες των ασθενών τη δεδομένη χρονική στιγμή και σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις των θεραπόντων ιατρών.

  • Για ασθενείς εργαζόμενους:

Εργαζόμενοι: Από τους 5 αναισθησιολόγους οι 2 νοσούν από κορωνοϊό. Οι διακομιδές γίνονται με άλλες ειδικότητες. Νοσούν 60 τουλάχιστον εργαζόμενοι στο νοσοκομείο

Διοίκηση: Ο αριθμός των 60 εργαζόμενων που νοσούν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς, όσοι εργαζόμενοι νόσησαν, δεν νόσησαν ταυτόχρονα.

  • Σακούλες αντί για ποδονάρια:

Εργαζόμενοι: Έχουμε ελλείψεις σε μέτρα ατομικής προστασίας, μάσκες, στολές υψηλής προστασίας. Ορισμένοι φοράνε σακούλες σκουπιδιών αντί για ποδονάρια

Διοίκηση: Απολύτως αναληθές. Αφενός γιατί με ενέργειες του Υπουργείου Υγείας και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, υπάρχει επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας, αφετέρου γιατί δεν νοείται να εισέλθει κανείς με σακούλες σκουπιδιών στα πόδια του σε οποιοδήποτε χώρο και δη εντός του νοσοκομείου.

Ανακοίνωση

Στην ανακοίνωση του διοικητή του νοσοκομείου Κιλκίς, Γιάννη Ανδρίτσου (φωτογραφία πάνω), δεν δίνονται απαντήσεις αναφορικά με τις καταγγελίες για νοσηλεία ασθενών και ύποπτων περιστατικών στους ίδιους θαλάμους, για τις διακομιδές με γιατρούς διάφορων ειδικοτήτων καθώς και για καθυστέρηση στη λήψη των αποτελεσμάτων των τεστ, ελλείψει μοριακού αναλυτή.

"Το Γ.Ν. Κιλκίς, όπως τα περισσότερα επαρχιακά Νοσοκομεία, με τις δυνάμεις και δυνατότητες που έχει σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα και προσαρμόζεται στις σημερινές συνθήκες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την εξυπηρέτηση των ασθενών, πάντα υπό την καθοδήγηση των θεραπόντων ιατρών.  Όσα διαφορετικά διαδίδονται είναι απολύτως αναληθή, αποσκοπούν μόνον στη δημιουργία εντυπώσεων, βλάπτουν και αδικούν την προσπάθεια που καταβάλλει όλο το ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό του Νοσοκομείου και δεν έχουν καμία θέση στον κοινό αγώνα που δίνουμε ενωμένοι, υγειονομικοί και πολίτες, στο Νομό Κιλκίς", σημειώνει ο διοικητής.

Ο κ. Ανδρίτσος ανέλαβε τη διοίκηση του νοσοκομείου, με τριετή θητεία. Είναι εκπαιδευτικός, πτυχιούχος του τμήματος Φυσικής Αγωγής και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων στους τομείς Κινησιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Μοντέλων Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικών Μονάδων με θέμα την Μεταναστευτική Πολιτική στα πλαίσια των ΟΤΑ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο