Έχοντας συμπληρώσει τρεις μέρες απεργίας πείνας στο αντίσκηνο που έχει στήσει από την Τετάρτη στην είσοδο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ο τραυματιοφορέας Λάμπρος Τσάπαλης, εισπράττει μηνύματα συμπαράστασης συναδέλφων του από διάφορα μέρη της χώρας, αλλά και την αδιαφορία, όπως λέει, των αρμόδιων υγειονομικών αρχών. Ο ίδιος δηλώνει πως θα συνεχίσει, μέχρι να εισακουστεί και να ικανοποιηθούν τα τρία αιτήματά του: Χορήγηση Δώρου Χριστουγέννων στους υγειονομικούς, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, επαρκή και κατάλληλα μέσα προστασίας για το προσωπικό των νοσοκομείων.

"Δεν είμαστε αναλώσιμοι. Δίνουμε μάχες στην πρώτη γραμμή και χρειαζόμαστε στήριξη και προστασία. Έχουν αρρωστήσει από κορωνοϊό πάνω από 100 υγειονομικοί στο νοσοκομείο. Ευτυχώς δεν έχουμε χάσει κάποιον συνάδελφο μέχρι τώρα. Για όλους αυτούς κάνω αυτή την ύστατη διαμαρτυρία, όχι για τον εαυτό μου", λέει στο iatronet ο κ. Τσάπαλης, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τραυματιοφορέων.

"Η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι τραγική", υποστηρίζει, και περιγράφει την εικόνα: "Από την αρχή, τούς προτείναμε να οργανώσουν μια ενιαία κλινική για περιστατικά Covid στη Γ Πτέρυγα, ώστε να μπορούν να λειτουργούν τα χειρουργεία και οι άλλες κλινικές, και να μην υπάρχει διασπορά του ιού μέσα στο νοσοκομείο. Δεν μας άκουσαν. Δημιούργησαν διάσπαρτες κλινικές Covid σε όλες τις πτέρυγες, κάτι που ευνοεί τη διασπορά. Πριν λίγες μέρες μπήκα σε έναν θάλαμο και βρήκα μια γυναίκα στο πάτωμα, να έχει καταρρεύσει. Η νοσηλεύτρια έκλαιγε, δεν μπορούσε μόνη της. Τρέχει από τη μια κλινική στην άλλη".

Όπως καταγγέλλει ο απεργός πείνας, τα μέσα ατομικής προστασίας δεν είναι επαρκή, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να εκτίθενται σε κίνδυνο και αρκετές φορές να προχωρούν με δική τους πρωτοβουλία σε πρόχειρες λύσεις. "Συνάδελφοι σκίζουν σακούλες σκουπιδιών και τις φορούν πάνω από τις στολές για πρόσθετη προστασία. Είμαστε εκτεθειμένοι σε κίνδυνο", υποστηρίζει.

Συμπαράσταση

Δεκάδες εργαζόμενοι στο νοσοκομείο βγήκαν στον χώρο της διαμαρτυρίας την Παρασκευή για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στον απεργό πείνας και να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες εργασίας τους. Στα τρία αιτήματα του τραυματιοφορέα πρόσθεσαν την ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με άμεσες προσλήψεις, καθώς και την ένταξη του ιδιωτικού τομέα με στόχο την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων. Όπως είπαν, οι κλινικές Covid βρίσκονται στα όριά τους, με ελάχιστα διαθέσιμα κρεβάτια και μη επαρκή προσωπικό για όσους νοσηλεύονται, ενώ το σύνολο των 18 κλινών ΜΕΘ είναι πλήρεις και προσεύχονται καθημερινά να μην υπάρξει άλλο περιστατικό που να χρήζει διασωλήνωσης.

"Οι συνάδελφοι μου συμπαραστάθηκαν, δέχομαι μηνύματα και από άλλες πόλεις. Αυτοί που κωφεύουν είναι στο υπουργείο Υγείας", ανέφερε ο κ.Τσέπελης και διαμαρτυρήθηκε για την απαξιωτική μεταχείριση που έτυχε όπως λέει από το κλιμάκιο του υπουργείου που επισκέφθηκε το νοσοκομείο την Πέμπτη. "Ήταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, ο διοικητής του ΕΚΑΒ, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ και άλλοι. Καμιά δεκαριά άτομα. Με προσπέρασαν σαν να ήμουν χριστουγεννιάτικο δέντρο, με ένα χαμόγελο. Δεν στάθηκαν ένα λεπτό να ακούσουν τι αιτήματα έχω".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις