Κάμφθηκαν  τελικώς οι αντιδράσεις των αρμοδίων στο υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με τις τιμές των τεστ για κορωνοϊό, εξ ου και η διατίμηση που είχαν ανακοινώσει, και αφού έλαβαν γνώση με τιμολόγια βεβαίως του πραγματικού τους κοστολογίου, αύξησαν τις τιμές.

Το αρχικό πλαφόν είχε οριστεί στα 10 ευρώ για τα rapid τεστ και στα 40 ευρώ για τα τεστ PCR.

Με βάση το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε ισχύει ότι:

Για το τεστ ανίχνευσης SARS-CoV-2 με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου Real Time- PCR, α) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), το ποσό των 40 ευρώ και β) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των 20 ευρώ.

Για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (Rapid Test), α) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση κ.λπ.) στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, στις ιδιωτικές κλινικές και σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης το ποσό των 10 ευρώ και  β) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας, στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές το ποσό των 10 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν τις παραπάνω υπηρεσίες και αγαθά, οφείλουν να αναρτήσουν σε εμφανές για το κοινό, σημείο και στις ιστοσελίδες τους, τιμοκατάλογο με τις ως άνω προβλεπόμενες ανώτατες τιμές.

Ποια επιχειρήματα βοήθησαν στην αλλαγή γνώμης

Παρά το ότι στη χώρα υπάρχουν 3.500 διαγνωστικά εργαστήρια, αυτά που μπορούν να εξάγουν τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ που διενεργούνται για τον κορωνοϊό δεν ξεπερνούν τα 200 σε όλη την Ελλάδα. Αυτό το γεγονός από μόνο του διαμορφώνει άλλα κόστη!.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι τα τεστ, πολλές φορές πρέπει να διανύσουν χιλιόμετρα για να υπάρξει αποτέλεσμα. Και αυτό δεν αφορά αποκλειστικά μόνο τα μεμονωμένα εργαστήρια αλλά και τους μεγάλους παίκτες. Για παράδειγμα, αλυσίδα που μετρά διψήφιο αριθμό υποκαταστημάτων στην Ελλάδα έχει μόνο δύο εργαστήρια μοριακής επεξεργασίας.  

Την ίδια στιγμή, Συνεταιρισμός Εργαστηριακών Ιατρών με 560 μέλη διαθέτει μόνο 3 εργαστήρια επεξεργασίας μοριακών τεστ. Το Κόστος Μεταφοράς, στην καλύτερη περίπτωση είναι 6 ευρώ, ενώ αν θέλουμε αυθημερόν αποτέλεσμα, μπορεί το κόστος να ανέβει και στα 10-12 ευρώ

Παράλληλα, υποστηρίζουν γιατροί, οι αρμόδιοι στην προηγούμενη απόφασή τους –προσδιορίζοντας την τιμή στα 40 ευρώ για τα μοριακά τεστ και στα 10 για τα γρήγορα τεστ- δεν είχαν λάβει υπόψη τους διάφορα σημαντικά κόστη (εκτός του μεταφορικού) που αναγκαστικά αυξάνουν το συνολικό κόστος που επιβαρύνει τον πάροχο.

  1. Καταρχήν, το κόστος της ειδικής φόρμας μιας χρήσης (περιλαμβάνεται η μάσκα και τα γάντια) που πρέπει να φορά αυτός που λαμβάνει το δείγμα και η οποία τιμολογείται στα 3 ευρώ.
  2. Το κόστος των υλικών που απαιτούνται για το τεστ. Για παράδειγμα ο στυλεός (με τον οποίο γίνεται λήψη του δείγματος) στην αρχή της πανδημίας έφτανε τα 5 ευρώ ο ένας, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που παρατηρήθηκε έλλειψη, ανέβηκε η τιμή στα 9 ευρώ. Πριν λίγες μέρες, σε παραγγελία 100 στυλεών τιμολογήθηκε ο καθένας στα 3 ευρώ.
  3. Κόστος προστασίας. Υπάρχει συγκεκριμένο υλικό μεταφοράς για το σωληνάριο, το οποίο πρέπει να βρίσκεται μέσα σε κάποιο υγρό προκειμένου το δείγμα να συντηρηθεί και να μην επιμολυνθεί. Το κόστος του συγκεκριμένου υλικού ανέρχεται στα 4 ευρώ και σχετικούς κανόνες περί προστασίας έχει εκδώσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
  4. Ιατρική πράξη. Στην προηγούμενη τιμή δεν λαμβάνονταν υπόψη το κόστος παροχής της ιατρικής υπηρεσίας, γεγονός που απαξίωνε τον ίδιο το γιατρό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή