Ισπανοί ερευνητές ανακάλυψαν ισχυρή και ανεξάρτητη σχέση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και της εμφάνισης ψύχωσης σε νεαρή ηλικία. Η σχέση δεν μπορεί να εξηγηθεί ως τυχαίο γεγονός και δεν συνδέεται με το φύλο ή τη χρήση άλλων ουσιών.

Ωστόσο σχετίζεται με την ποσότητα κάνναβης που χρησιμοποιείται.

Η κλινική σημασία του ευρήματος είναι ενδεχομένως υψηλή, γράφει η Dr. Ana Gonzalez-Pinto από το Νοσοκομείο Santiago Apostol στη Vitoria, στο περιοδικό ‘Journal of Clinical Psychiatry’, δεδομένου ότι η χρήση της κάνναβης είναι πολύ διαδεδομένη στους νέους.

Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι υπολογισμοί για τον κίνδυνο που αποδίδεται στη χρήση κάνναβης δείχνουν ότι η χρήση της αφορά περίπου 10% των περιστατικών ψύχωσης.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε 131 ασθενείς, ηλικίας 15 έως 65 ετών, που χρειάζονταν ιατρική φροντίδα για πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο σε διάστημα 2 ετών. Οι ασθενείς αξιολογήθηκαν ψυχιατρικώς, ενώ συλλέχτηκαν κλινικά και δημογραφικά στοιχεία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική σταδιακή μείωση της ηλικίας στην οποία άρχισε η ψύχωση, που συνδέθηκε με αυξημένη εξάρτηση από την κάνναβη. Σε σύγκριση με τους μη χρήστες, η ηλικία έναρξης μειώθηκε κατά 7, 8,5 και 12 χρόνια μεταξύ των χρηστών, όσων έκαναν κατάχρηση και των εξαρτημένων αντίστοιχα.

Σε περαιτέρω ανάλυση, η επίδραση της κάνναβης στην ηλικία εμφάνισης δεν μπορούσε να εξηγηθεί με τη χρήση άλλων ουσιών ή με το φύλο. Το αποτέλεσμα ήταν παρόμοιο στους πιο νέους ασθενείς, υποδεικνύοντας ότι δεν ήταν τυχαίο.

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κάνναβη αποτελεί επικίνδυνη ουσία για τους νέους που βρίσκονται σε κίνδυνο ανάπτυξης ψύχωσης, καταλήγει η Gonzalez-Pinto.

Πηγές:
‘Journal of Clinical Psychiatry’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό
ΙΣΑ: 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: ‘’Έμφραγμα του Μυοκαρδίου- Νεότερες προσεγγίσεις’’
LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής 26 Απριλίου 2024