Εικοσιτρείς χώρες  - συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιαπωνίας - αναμένεται να δουν τους πληθυσμούς τους στο μισό έως το 2100, ενώ την  ίδια στιγμή ο πληθυσμός του πλανήτη γερνά, με τα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών να αυξάνονται.  

Τι συμβαίνει;

Το ποσοστό γονιμότητας - ο μέσος αριθμός παιδιών που γεννά μια γυναίκα - μειώνεται. Εάν ο  αριθμός πέσει κάτω από  2,1, τότε το μέγεθος του πληθυσμού αρχίζει να μειώνεται. Το 1950, οι γυναίκες γεννούσαν κατά μέσο όρο 4,7 παιδιά στη διάρκεια της ζωής τους. 
Ερευνητές στο Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, έδειξαν ότι το παγκόσμιο ποσοστό γονιμότητας σχεδόν μειώθηκε κατά το ήμισυ φθάνοντας το 2,4 το 2017 . Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο Lancet , προβλέπει ότι θα πέσει κάτω από το 1,7 έως το 2100.
Ως αποτέλεσμα αυτού, οι ερευνητές αναμένουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων στον πλανήτη θα κορυφωθεί στα 9,7 δισ. άτομα γύρω στο 2064, πριν μειωθεί στα 8,8 δισ. άτομα μέχρι το τέλος του αιώνα.

" Ο περισσότερος κόσμος μεταβαίνει σε φυσική μείωση του πληθυσμού", δήλωσε ο ερευνητής καθηγητής Christopher Murray στο BBC, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αναδιοργανώσουμε τις κοινωνίες."

Γιατί μειώνονται τα ποσοστά γονιμότητας;

Δεν έχει καμία σχέση με τον αριθμό των σπερματοζωαρίων ή τα συνηθισμένα πράγματα που έρχονται στο μυαλό μας όταν συζητάμε για τη γονιμότητα.

Η τάση αυτή καθοδηγείται από το γεγονός ότι οι περισσότερες γυναίκες ασχολούνται με την εκπαίδευσή τους και την εργασία τους, ενώ ολοένα και περισσότερες λαμβάνουν αντισύλληψη επιλέγοντας έτσι να έχουν λιγότερα παιδιά.

Ποιες χώρες θα επηρεαστούν περισσότερο;

Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας προβλέπεται να μειωθεί από τα 128 εκατ. άτομα που ήταν το 2017 σε λιγότερο από 53 εκατ. άτομα έως τα τέλη του αιώνα.

Η Ιταλία αναμένεται να δει μία εξίσου δραματική μείωση στον πληθυσμό της. από 61 εκατ. σε 28 εκατ. για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Είναι δύο από τις 23 χώρες - που περιλαμβάνουν επίσης την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ταϊλάνδη και τη Νότια Κορέα - που αναμένεται να δουν τον πληθυσμό τους να πέφτει κάτω από το μισό.

Η Κίνα, η οποία είναι σήμερα το πολυπληθέστερο έθνος στον κόσμο, αναμένεται να ανέλθει στα 1,4 δισ. άτομα σε τέσσερα χρόνια πριν σχεδόν μειωθεί στα μισά, στα 732 εκατ. έως το 2100. Στο πλαίσιο αυτό, η Ινδία αναμένεται να πάρει τη θέση του πιο πολυπληθούς έθνους. Το Ηνωμένο Βασίλειο, από την άλλη, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 75 εκατ. άτομα το 2063 και θα μειωθεί στα 71 εκατ. άτομα έως το 2100.

Η μελέτη επίσης προβλέπει:

Ο αριθμός των ανηλίκων θα μειωθεί από τα 681 εκατ. άτομα το 2017 σε 401 εκατ. το 2100. Ο αριθμός των άνω των 80 ετών θα αυξηθεί από 141 εκατ. το 2017 σε 866 εκατ. το 2100.

Υπάρχουν λύσεις;

Χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν χρησιμοποιήσει τη μετανάστευση για να αυξήσουν τον πληθυσμό τους και να αντισταθμίσουν τη μείωση των ποσοστών γονιμότητας. Ωστόσο, αυτό σταματά να αποτελεί απάντηση όταν συρρικνώνεται σχεδόν ο πληθυσμός κάθε χώρας.

Ορισμένες χώρες έχουν δοκιμάσει πολιτικές όπως η ενισχυμένη άδεια μητρότητας και πατρότητας, η δωρεάν φροντίδα παιδιών, τα  οικονομικά κίνητρα, τα επιπλέον δικαιώματα απασχόλησης, αλλά και πάλι δεν υπάρχει σαφής απάντηση.

Η Σουηδία έχει αυξήσει το ποσοστό γονιμότητάς της από 1,7 σε 1,9, ενώ άλλες χώρες που έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν έχουν καταφέρει να το αντιμετωπίσουν. Η Σιγκαπούρη εξακολουθεί να έχει ποσοστό γονιμότητας περίπου στο 1,3.

Πώς καταπολεμούν οι χώρες τα μειωμένα ποσοστά γεννήσεων;

Οι ερευνητές προειδοποιούν να μην καταργηθεί η πρόοδος στην εκπαίδευση των γυναικών και η πρόσβασή τους στην αντισύλληψη.

Ο καθηγητής Stein Emil Vollset δήλωσε: "Η αντιμετώπιση της μείωσης του πληθυσμού είναι πιθανό να αποτελέσει κυρίαρχο ζήτημα πολιτικής σε πολλά έθνη, αλλά δεν πρέπει να μειώνει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών ή την πρόοδο στα δικαιώματά τους".

Τι γίνεται με την Αφρική;

Ο πληθυσμός της υποσαχάριας Αφρικής αναμένεται να τριπλασιαστεί σε μέγεθος σε περισσότερα από τρία δισ. άτομα έως το 2100. 
Και η μελέτη αναφέρει ότι η Νιγηρία θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, με πληθυσμό 791 εκατομμύρια.

 

Πηγές:
BBC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα