Η δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση σε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19, ανεξαρτήτως εισοδήματος, για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη την Αφρική, την Ασία, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό, καθώς και στις ανατολικές και νότιες γειτονικές χώρες της Ευρώπης, κατέστη δυνατή μέσω μιας νέας ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής στήριξης ύψους 500 εκατ. ευρώ για την παγκόσμια πρωτοβουλία εμβολιασμού COVAX.

Η συμμετοχή της "Ομάδας Ευρώπη" θα επιταχύνει τις παγκόσμιες προσπάθειες για τον έλεγχο της πανδημίας και την ταχύτερη διανομή ενός αποτελεσματικού εμβολίου, μόλις αυτό καταστεί διαθέσιμο.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενέκρινε χθες χρηματοδότηση ύψους 400 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της συμμετοχής οικονομιών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στη συμφωνία/δέσμευση της Συμμαχίας για τα Εμβόλια για μελλοντική αγορά εμβολίων κατά της COVID-19 (COVAX AMC).

Αυτή η χρηματοδότηση, που εγκρίθηκε γρήγορα και την οποία εγγυάται το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΕΤΒΑ), σε συνδυασμό με την παροχή επιχορήγησης 100 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την COVAX AMC, θα στηρίξει την πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 σε 92 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει στον μηχανισμό COVAX, που είναι πολυμερής πρωτοβουλία η οποία αποσκοπεί στην εξασφάλιση δίκαιης και ισότιμης πρόσβασης σε εμβόλια σε παγκόσμιο επίπεδο, να επιταχύνει τις αρχικές επενδύσεις που είναι απαραίτητες για τη χορήγηση δόσεων εμβολίων αμέσως μόλις αυτά καταστούν διαθέσιμα.

Συμμαχία για τα εμβόλια - GAVI 

Η Gavi, η Συμμαχία για τα Εμβόλια, είναι σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που συμβάλλει στον εμβολιασμό των μισών παιδιών του κόσμου κατά ορισμένων από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες στον κόσμο.

Από την ίδρυσή της, το 2000, η Gavi έχει συμβάλει στην ανοσοποίηση μιας ολόκληρης γενιάς —πάνω από 822 εκατομμύρια παιδιά— και έχει αποτρέψει περισσότερους από 14 εκατομμύρια θανάτους, συμβάλλοντας στον υποδιπλασιασμό της παιδικής θνησιμότητας σε 73 αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Gavi διαδραματίζει επίσης νευραλγικό ρόλο στη βελτίωση της παγκόσμιας υγειονομικής ασφάλειας με τη στήριξη των συστημάτων υγείας, καθώς και με τη χρηματοδότηση παγκόσμιων αποθεμάτων εμβολίων για τον ιό έμπολα, τη χολέρα, τη μηνιγγίτιδα και τον κίτρινο πυρετό.

Μετά από δύο δεκαετίες προόδου,η Gavi επικεντρώνεται τώρα στην προστασία της επόμενης γενιάς και στην κάλυψη των μη εμβολιασμένων παιδιών που παραμένουν στο περιθώριο, χρησιμοποιώντας καινοτόμα χρηματοδοτικά μέσα καθώς και την πλέον πρόσφατη τεχνολογία —από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έως τα βιομετρικά στοιχεία— με στόχο τη διάσωση και άλλων εκατομμυρίων ζωών, την πρόληψη των επιδημιών, προτού εξαπλωθούν, και την παροχή βοήθειας στις χώρες στην πορεία τους προς την αυτάρκεια. 

Στην Συμμαχία για τα Εμβόλια συμμετέχουν κυβερνήσεις αναπτυσσόμενων χωρών και χωρών δωρητών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η UNICEF, η Παγκόσμια Τράπεζα, η βιομηχανία εμβολίων, τεχνικοί οργανισμοί, η κοινωνία των πολιτών, το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates και άλλοι εταίροι του ιδιωτικού τομέα. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα