Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή όσο ποτέ άλλοτε σε αυτή την πανδημία, υπογράμμισε χθες ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Robert Koch, Lothar Wieler (φωτογραφία).

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου προειδοποίσε  για σοβαρές συνέπειες από ενδεχομενη περιφρόνηση των κανόνων για την αντιμετώπιση του κορωνοιού. Γνωστοποίησε επίσης ότι όλοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για κορύφωση της κατάστασης μετά τα Χριστούγεννα, κάνοντας παράλληλα έκκληση στον πληθυσμό να περιορίσει στο ελάχιστο και απολύτως αναγκαίο τις επαφές, μη υπερβαίνοντας τον ανώτατο επιτρεπόμενο αριθμό για τα Χριστούγεννα.  

Ο Wieler έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου χθες σε σχετική συνέντευξη τύπου. Την περίοδο αυτή οι επιμολυσμένοι, είπε, από κορωνοιό στην Γερμανία είναι περισσότεροι από 325.000, την στιγμή που το καλοκαίρι ήταν απλά μερικές χιλιάδες. Ολοένα και πιο συχνά νοσούν άνθρωποι ηλικίας άνω των 80 ετών. Από τα 27.000 κρεβάτια εντατικής θεραπείας, τα 22.000 είναι ήδη κατειλλημένα.

Τα θανατηφόρα περιστατικά είναι πολύ υψηλά και πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από επιπλοκές της CoViD-19, όπως θρομβώσεις, εμβολές ή ηπατική ανεπάρκεια, συγκεκριμένα εβδομάδες ή μήνες μετά. Ποσοτό 15% των επιμολυσμένων ηλικίας πάνω από 85 ετών μπορεί να πεθάνουν.

"Βλέπουμε την περίοδο αυτή το αποτέλεσμα της απροσεξίας μερικών ανθρώπων εξαιτίας της οποίας άλλοι άνθρωποι πληρώνουν ήση βαρύ τίμημα".τόνισε ο Wieler. 

Στην συνέντευξη τύπου συμμετείχε και ο υπουργός Υγείας Jens Spahn. Αναφερόμενος στην δήλωσή του τον Σεπτέμβρη ότι "σύμφωνα με την σημερινή γνώση" τα κομμωτήρια δεν θα έπρεπε να κλείσουν, είπε, ότι ακόμα και το πιο καλό υγειονομικό σχέδιο δεν μπορεί να μηδενίσει τον κίνδυνο μετάδοσης. Στο πρώτο κύμα τη πανδημίας, τόνισε, κρίθηκε ότι δεν πρέπει να κλείσουν τα κομμωτήρια, τώρα όμως η κατάσταση είναι χειρότερη.  O κίνδυνος δεν είναι μέσα στα μαγαζιά αλλά στο δρόμο για το εσωτερικό των πόλεων.

Εμβολιασμός

Αναφορικά με τον εμβολιασμό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τίποτε δεν είναι πιο σημαντικό από την εμπιστοσύνη στο εμβόλιο. Οι άνθρωποι, υπογράμμισε, δεν είναι πειραματόζωα και πρέπει να υπάρξει μια υγιής ισορροπία.

Ο Lothar Wieler παρέπεμψε αντίστοιχα σε μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αξιώνουν ασφάλεια και γνώση για τις πιθανές παρενέργειες του εμβολιασμού. Τόνισε επίσης ότι αν και στην πράξη το εμβόλιο είναι η λύση για το πρόβλημα της πανδημίας, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν εμβολιαστούν όλοι. Αυτό θα διαρκέσει αρκετά, είπε.

Οι υπηρεσίες Υγείας κοινοποίησαν στο Ινστιτούτο εντός 24 ωρών 952 θανάτους από COVID – 19. Xθες Τρίτη καταγράφηκε νέο ρεκόρ καθώς ξεπεράστηκε ο μέχρι τώρα μεγαλύτερος αριθμός των 598 θανάτων της περασμένης Παρασκευής.

Καταγράφηκαν δε συνολικά στην χώρα 27.728 νέες λοιμώξεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας