Ξεκινούν στις 27 Δεκεμβρίου οι εμβολιασμοί κατά της CoViD-19 των 100 πρώτων υγειονομικών, σε πέντε νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων το "Σωτηρία" και ο "Ευαγγελισμός".

Το υπουργείο Υγείας έχει δώσει εντολή στις διοικήσεις για σύνταξη (έως σήμερα) πινάκων με όσους πρόκειται να εμβολιαστούν και με όσους δεν επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία προειδοποιούν πως οι εσπευσμένες διαδικασίες έχουν χαλάσει το κλίμα, παρά το ότι οι ίδιοι είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν.

Η εκτίμηση είναι πως οι υπεύθυνοι της Αριστοτέλους "τρέχουν" μία διαδικασία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το κενό ενημέρωσης, αλλά και τις επιφυλάξεις.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse, το 29% των ερωτηθέντων εμφανίζονται αρνητικοί στον εμβολιασμό. Το 10% απαντούν ότι η πανδημία του κορωνοϊού τούς ανησυχεί λίγο ή ελάχιστα έως καθόλου (από 5%), ενώ 15% δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστεί ποτέ…

Μιλώντας στο Iatronet, η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη (φωτογραφία κάτω) τόνισε πως οι γιατροί θα εμβολιαστούν και πως δεν έχει αντιληφθεί να υπάρχει κάποια αντίδραση:

"Θα εμβολιαστώ πρώτη, για να δώσω το παράδειγμα", υπογράμμισε η κ. Παγώνη, εκτιμώντας πως ορισμένοι γιατροί αντιδρούν για την επίσπευση της διαδικασίας και όχι γιατί ανησυχούν για το εμβόλιο.

"Σωτηρία"

H Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος, διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του "Σωτηρία" δήλωσε στον Σκάι πως όλοι οι υγειονομικοί του νοσοκομείου έχουν δηλώσει "ναι". "Είναι ο μόνος τρόπος να προστατευθούμε όλοι", τόνισε.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος (φωτογραφία κάτω) εκφράζει επιφυλάξεις σε σχέση με τη διαδικασία που ακολουθείται:

"Είμαστε υπέρ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και θα δώσουμε το καλό παράδειγμα. Διαπιστώνουμε, ωστόσο, ότι έχει χαλάσει το κλίμα στα νοσοκομεία και υπάρχει έντονα επιφυλακτικότητα. Αυτό προκύπτει από την κατεπείγουσα εντολή του υπουργείου Υγείας να δηλώσουν οι υγειονομικοί έως σήμερα εάν θα εμβολιαστούν ή όχι. Αυτό το κλίμα εξαναγκασμού δημιουργεί προβληματισμό, καθώς μένουν υπονοούμενα για πειθαρχικές διώσεις σε περίπτωση άρνησης".

"Γιατί τόση βιασύνης;", αναρωτιέται ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, τονίζοντας πως ακόμη δεν έχουν φτάσει τα εμβόλια στη χώρα και εκτιμώντας πως πρέπει να γίνει ενημέρωση στο προσωπικό από τις επιτροπές λοιμώξεων των νοσοκομείων.

Αιφνιδιασμός

Επιφυλάξεις για τη διαδικασία εκφράζουν και οι γιατροί του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή, κάνοντας λόγο για "δυσάρεστους αιφνιδιασμούς" από την πλευρά της κυβέρνησης.

"Όλα αυτά, χωρίς να έχει υπάρξει καμία διαδικασία ενημέρωσης του προσωπικού", αναφέρεται στην ανακοίνωση της παράταξης. Είναι χαρακτηριστικό - επισημαίνουν οι γιατροί - ότι, μόλις εδώ και δύο μέρες, κυκλοφόρησε από το υπουργείο Υγείας το εγχειρίδιο για τα εμβολιαστικά κέντρα (παρατίθεται πιο κάτω).

"Λόγω της παντελούς έλλειψης επίσημης ενημέρωσης, είναι απολύτως αναμενόμενο να εκφράζονται φόβοι και επιφυλάξεις από συναδέλφους που, ενώ χρειάζονται το εμβόλιο θα το αποφύγουν, αλλά και το ανάποδο, οι συνάδελφοι που δεν πρέπει να εμβολιαστούν (λόγω. σοβαρών αλλεργιών) να δώσουν το όνομά τους στη λίστα για να μην αποκλειστούν", σημειώνουν.

Οι γιατροί εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το ότι στους πίνακες των νοσοκομείων θα καταγράφεται ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας και το ΑΦΜ των νοσοκομειακών γιατρών και του υγειονομικού προσωπικού!

Ζητούν από το υπουργείο Υγείας να αποσύρει άμεσα το έγγραφο για την κατεπείγουσα συμπλήρωση των πινάκων και απαιτούν  να οργανωθεί άμεσα και σοβαρά η ενημέρωση σε όλους τους χώρους της Υγείας για τα νέα εμβόλια και την αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων αντιδράσεων.

Να ενισχυθούν, επίσης, όλα τα εμβολιαστικά κέντρα με το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό και επιστημονικό προσωπικό και τον εξοπλισμό.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας