Στο τέλος της περιόδου των εποχικών λοιμώξεων του αναπνευστικού, θα ξεκινήσει στην Ελλάδα ο μαζικός εμβολιασμός κατά της CoViD-19.

Όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο ρυθμός έλευσης των εμβολίων στη χώρα μας θα είναι ο εξής:

  • Στις 26 Δεκεμβρίου, θα φτάσουν στη χώρα μας 9.750 δόσεις του εμβολίου.
  • Στις 27 Δεκεμβρίου, θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής ("Ευαγγελισμός", "Σωτηρία", "Αττικόν", Θριάσιο, "Ασκληπιείο" Βούλας).
  • Στις 28 Δεκεμβρίου, θα γίνει διανομή δόσεων των εμβολίων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ, το πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό τους προσωπικό στις 29 Δεκεμβρίου.
  • Στο τέλος του έτους, θα φτάσει στη χώρα μας παρτίδα 83.850 δόσεων εμβολίων.
  • Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, θα παραληφθούν 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.
  • Μέχρι το τέλος Μαρτίου, η εταιρείες Pfizer - Biontech θα έχουν αποστείλει στην Ελλάδα 1.265.000 δόσεις εμβολίου, το οποίο είναι δύο δόσεων.

Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο δόσεις από τις εταιρίες Moderna και AstraZeneca, εφόσον υπάρξει αδειοδότηση κυκλοφορίας τους.

Οι ποσότητες των εμβολίων που φτάνουν στη χώρα μας, θα αποθηκεύονται σε ειδικά ψυγεία (όπως της φωτογραφίας) σε συγκεκριμένους χώρους, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.

Με βάση τον προγραμματισμό, οι εμβολιασμοί στο γενικό πληθυσμό αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου ανέδειξε τον ρόλο των εμβολιασμών, λέγοντας ότι - κάθε χρόνο -  σώζονται 2 έως 3 εκατομμύρια ζωές, όπως εκτιμούν οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σύφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, το εμβόλιο για τον κορωνοϊό έγινε δυνατό να παραχθεί σε ταχύτατο χρονικό διάστημα, χάρη στη χρησιμοποίηση της βιοτεχνολογίας, στην ιδανική συνεργασία πολλών ερευνητικών κέντρων και την πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας