Το ωραίο χαμόγελο δεν είναι το μόνο κίνητρο για το βούρτσισμα των δοντιών. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι τα μη υγιή δόντια, ούλα που ματώνουν καθώς και η φτωχή στοματική υγιεινή μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιοπάθεια.

Το στόμα είναι ίσως το πιο βρώμικο μέρος του σώματος, δήλωσε ο Dr. Steve Kerrigan από το Βασιλικό Κολλέγιο Χειρούργων, στο Δουβλίνο. Αν κάποιος έχει ανοιχτό αγγείο σε ούλα που ματώνουν, τα βακτήρια θα βρουν είσοδο για να εισχωρήσουν στην κυκλοφορία αίματος.

Τότε συναντούν τα αιμοπετάλια. Όταν επικολλώνται σε αυτά, τα βακτήρια τα οδηγούν στη δημιουργία θρόμβου μέσα στο αγγείο, μπλοκάροντάς το μερικώς. Η κατάσταση αυτή εμποδίζει τη ροή αίματος προς την καρδιά και υπάρχει ο κίνδυνος να υποστεί κάποιος καρδιακή προσβολή.

Επιστήμονες δήλωσαν ότι ερευνούν τρόπους με τους οποίους τα βακτήρια αλληλεπιδρούν με τα αιμοπετάλια, για να αναπτύξουν νέες και βελτιωμένες θεραπείες. Ανακάλυψαν ότι τα βακτήρια χρησιμοποιούν διαφορετικούς μηχανισμούς για να προκαλούν τη συνένωση των αιμοπεταλίων.

Αυτό μπλοκάρει τα βακτήρια από το ανοσοποιητικό σύστημα και τα αντιβιοτικά. Δηλώνουν πως αν μπορέσουν να εντοπίσουν την πλευρά στην οποία συμβαίνει αυτό θα μπορέσουν να οδηγηθούν σε νέα φάρμακο που θα εμποδίζει την αλληλεπίδραση.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι δεν έχει σημασία σε πόσο καλή φόρμα βρίσκεστε, πόσο υγιής είστε και πόσο αδύνατος, καθώς αν έχετε ούλα που ματώνουν βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο Συνέδριο Μικροβιολογίας, στο Trinity College του Δουβλίνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ