H ομιλία του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο του ''4ου Pharma Transformation- COVID-19 deep dive'' έχει ως εξης.

''Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, όχι μόνο του Δημοσίου, αλλά συνολικά της χώρας και οι τρόποι να εντάξουμε τις νέες αυτές τεχνολογίες σε όλους τους Τομείς και φυσικά και στην Υγεία, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Αυτός περιγράφεται λεπτομερώς στη Βίβλο ψηφιακού Μετασχηματισμού, που είναι το κείμενο της Ψηφιακής στρατηγικής που θα ακολουθηθεί για τον εκσυγχρονισμό του κράτους τα επόμενα χρόνια. Μέχρι πρότινος βρισκόταν σε διαβούλευση η οποία ολοκληρώθηκε στις 17 Δεκεμβρίου. 

Ωστόσο, η ειδική ιστοσελίδα digitalstrategy.gov.gr παραμένει ενεργή και μετά την διαβούλευση προκειμένου να αποτελέσει ένα εργαλείο όπου το κράτος και το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης από την μία, και οι πολίτες και οι φορείς από την άλλη να παρακολουθούν την εξέλιξη υλοποίησης αυτής της στρατηγικής, μέσα από τα έργα που υλοποιούνται, τα έργα που ολοκληρώνονται, τι προγραμματίζεται για το προσεχές εξάμηνο κ.λπ.

Η στρατηγική μας έχει σχεδιαστεί πάνω σε έξι πυλώνες: 

Ένας πρώτος βασικός πυλώνας έχει να κάνει με την αναβάθμιση των υποδομών του κράτους. Στην υγεία και στα νοσοκομεία δεν μπορούμε να μιλάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Εδώ λοιπόν περιγράφονται υπηρεσίες που έχουμε αναλάβει, όπως για παράδειγμα με τις υπηρεσίες 5G,  με τις υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, με το δίκτυο οπτικών ινών, με την διασύνδεση των διαφόρων υπηρεσιών του κράτους. 

Ένας δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με τις ψηφιακές δεξιότητες του πληθυσμού. Πρέπει και οι πολίτες να έχουν τις απαιτούμενες ψηφιακές δεξιότητες για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα ψηφιακά εργαλεία. Πρέπει το ανθρώπινο δυναμικό όλων των επιχειρήσεων όλων των κλάδων να έχει τις δεξιότητες για να ακολουθήσει τις ψηφιακές εξελίξεις και πρέπει σίγουρα και η δημόσια διοίκηση να έχει τις δεξιότητες να υποστηρίξει όλο αυτό το εγχείρημα. 

Τρίτος πυλώνας έχει να κάνει με το ψηφιακό κράτος. Πώς δηλαδή μπορούμε να φέρουμε το σύνολο των υπηρεσιών του κράτους στο κινητό του πολίτη στον υπολογιστή των επιχειρήσεων κ.λπ. Να μπορούμε δηλαδή να κάνουμε τα πάντα από το σπίτι, την επιχείρηση, χωρίς να χρειαστούμε να μετακινηθούμε. Ξεκινήσαμε με 501 υπηρεσίες στα τέλη Μαρτίου και αυτή τη στιγμή έχουμε ξεπεράσει τις 700, ενώ ο στόχος είναι να φτάσουμε άμεσα στις 1.000. Είναι μια υπηρεσία που εξυπηρετεί τους πολίτες με βάση και τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία. Για παράδειγμα, στους πρώτους έξι μήνες που ξεκινήσαμε έχουν δοθεί πάνω από 2 εκατ. ψηφιακά πιστοποιητικά. 

Ο τέταρτος πυλώνας έχει να κάνει με την ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας σε όλους τους τομείς της πολιτικής. Εδώ λοιπόν, συγκεκριμένα στην υγεία, παρουσιάζονται στη Βίβλο τα έργα που σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας καθώς και με πολλούς άλλους φορείς βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η επέκταση της τηλεϊατρικής, με θέματα που έχουν να κάνουν με τον ατομικό φάκελο υγείας, ο οποίος προφανώς είναι ψηφιακός, όπου θα βρίσκονται συγκεντρωμένα τα στοιχεία της συνταγογράφησης, τα παραπεμπτικά μας κ.λπ. Υπηρεσίες που πρέπει να είναι προσβάσιμες από τους αρμόδιους για να εξοικονομείται κόστος, αλλά είναι και εφαρμογές που μπορεί να σώσουν ζωές. Όλα αυτά με σεβασμό και με ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων. 

Άλλα έργα που προωθούμε και έχουν σχέση με την υγεία είναι η διαχείριση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, πώς επί παραδείγματι μπορούμε να διαχειριστούμε την παραγγελιοληψία, τις κεντρικές αποθήκες κ.λπ. την παράδοση κατ' οίκον.

Ο πέμπτος πυλώνας αναφέρεται στη συνολική προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για να μετασχηματιστεί ψηφιακά και η ελληνική επιχείρηση. Εδώ ερχόμαστε σαν κράτος να δώσουμε επιπλέον κίνητρα για την αναβάθμιση των επιχειρήσεων. 

Ο τελευταίος πυλώνας έχει να κάνει με το οικοσύστημα Καινοτομίας της χώρας μας και την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε όλοι για να στηρίξουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις μέσα από τα κέντρα καινοτομίας. Εδώ έρχονται και θέματα τεχνητής νοημοσύνης

Ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε και πώς να το κάνουμε. Επίσης ξέρουμε ότι θα έχουμε χρηματοδότηση για να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα Ξέρουμε ότι έχουμε τη χρηματοδότηση που θα είναι πάνω από 6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είμαστε μία από τις πρώτες δύο χώρες που κατέθεσαν έγκαιρα τις προτάσεις που είχαν για τις ανάγκες του ψηφιακού μετασχηματισμού τους.

Αναμφίβολα, ο σχεδιασμός είναι δυναμικός και πολιτοκεντρικός- που αυτό είναι και το πολύ σημαντικό, ότι δηλαδή βάζει στο κέντρο τον πολίτη, την επιχείρηση και τις ανάγκες τους. ''

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα