Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 μέχρι σήμερα έχουν γεννήσει στη Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στον ΠΓΝ «Αττικόν», είκοσι επίτοκες, οι οποίες ήταν θετικές στον κορωνοϊό SARS-CoV-2, με άριστη έκβαση. Η μέση ηλικία των γυναικών ήταν τα 30 έτη (εύρος 19-37 ετών).

Οι επτά επίτοκες είχαν συμπτωματική λοίμωξη COVID-19 και οι υπόλοιπες δεκατρείς ήταν ασυμπτωματικές. Δύο επίτοκες είχαν ήπια συμπτωματολογία (ανοσμία, αγευσία, πονόλαιμος) και πέντε είχαν σοβαρή (με εμπύρετο, βήχα, δύσπνοια και πνευμονία).  Μία επίτοκος, ηλικίας 34 ετών, εμφάνισε βαριά COVID-19 πνευμονία, με πυρετό, έντονο βήχα, αναπνευστική ανεπάρκεια και διαταραχές πηκτικότητας και υποβλήθηκε σε επείγουσα καισαρική τομή στις 32 εβδομάδες κύησης. Η κλινική της εικόνα βελτιώθηκε άμεσα μετεγχειρητικά και θα λάβει εξιτήριο τις επόμενες ημέρες. Δύο μητέρες είχαν ιστορικό βρογχικού άσθματος, μία είχε σακχαρώδη διαβήτη τύπου-2 και μία είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού. Σε 17 περιπτώσεις έγινε καισαρική τομή λόγω μαιευτικών ενδείξεων. Έξι επίτοκες είχαν προηγηθείσα καισαρική τομή, τρεις εμφάνισαν επιπλοκές, όπως προεκλαμψία, υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη κύησης, σε τρεις περιπτώσεις παρατηρήθηκε εμβρυική δυσχέρεια, σε δύο υπήρχε μακροσωμία εμβρύου και σε τρεις περιπτώσεις υπήρξε επιθυμία της μητέρας για καισαρική τομή μετά από ενημέρωση. Δύο επίτοκες γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό.

Όλα τα νεογνά που γεννήθηκαν από τις μητέρες αυτές είναι σε άριστη κατάσταση. Σε καμιά από τις περιπτώσεις που γέννησαν στο Αττικό Νοσοκομείο δεν απομονώθηκε ο ιός SARS-CoV-2 στον πλακούντα, στο αμνιακό υγρό, στο αίμα ομφαλίου λώρου και στο μητρικό γάλα. Παρόλα αυτά θα πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχουν δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία, όπου ο ιός SARS-CoV-2 έχει απομονωθεί σε ούρα, κόπρανα και κολπικές εκκρίσεις. Σε σπάνιες περιπτώσεις έχει απομονωθεί στο μητρικό γάλα, στον πλακούντα κυήσεων δευτέρου και τρίτου τριμήνου και στο αίμα ομφαλίου λώρου (Hosieretal. J Clin Invest. 2020;130(9):4947-4953, Baud et al. JAMA 2020;323:2198-220, Fenizia et al. NatCommun 2020;11:1-10).Σε μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open (Edlowetal. 2020;3:1-17) στην οποία συμμετείχαν 64 επίτοκες με Covid-19 που γέννησαν στη Βοστώνη, ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι στις περιπτώσεις αυτές δεν υπήρξε κάθετη μετάδοση ή παρουσία του ιού SARS-CoV-2 στον πλακούντα, ούτε όμως και αναμενόμενη διαπλακουντιακή μεταφορά προστατευτικών anti- SARS-CoV-2 αντισωμάτων από τη θετική μητέρα στο έμβρυο. Συμπερασματικά, στη μελέτη αυτή φάνηκε ότι η λοίμωξη της μητέρας από τον ιό SARS-CoV-2 δεν συσχετίστηκε με αρνητική έκβαση της κύησης.

Η Διευθύντρια της Γ’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής κλινικής, καθηγήτρια Σοφία Καλανταρίδου, σε συνεργασία με την Προϊσταμένη της αίθουσας τοκετών κ. Ελένη Αλεξίου και την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Αττικού Νοσοκομείου έχουν θεσπίσει πρωτόκολλο για την ασφαλή διαχείριση των εγκύων και επιτόκων που είναι θετικές στον ιό SARS-CoV-2. Οι λεχωίδες και οι έγκυες με λοίμωξη COVID-19 νοσηλεύονται στην ειδική πτέρυγα του Αττικού Νοσοκομείου.  Τα νεογνά νοσηλεύονται σε θερμοκοιτίδα σε ειδικό θάλαμο στη μονάδα προώρων νεογνών για παρακολούθηση. Υπάρχει σχεδιασμός για τη δημιουργία χώρου νοσηλείας των λεχωίδων που είναι ασυμπτωματικές ή με ήπια συμπτωματολογία μαζί με τα νεογνά τους, εφόσον επιθυμούν να θηλάσουν, μετά από έγγραφη συναίνεσή τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο