Η παρουσία μεταβολικού συνδρόμου σε ανθρώπους με ψωρίαση μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Association of Dermatology.

Άνθρωποι με τις 2 παθήσεις μπορεί ενδεχομένως να έχουν υψηλότερα επίπεδα σπλαχνικού λιπώδους ιστού, παράγοντα για καρδιοπάθεια.

Tα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέους τρόπους πρόληψης καρδιαγγειακών νόσων σε όσους έχουν ψωρίαση, δήλωσαν ερευνητές.

Ο Dr. Nehal N. Mehta, δήλωσε ότι το μεταβολικό σύνδρομο-σύνηθες σε ασθενείς με ψωρίαση- αυξάνει τη στεφανιαία νόσο σε αυτό τον πληθυσμό, αυξάνοντας τη συσσώρευση πλάκας που μπλοκάρει τις αρτηρίες της καρδιάς.

Ο Mehta δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι συστατικά του μεταβολικού συνδρόμου, υπέρταση και παχυσαρκία, συμβάλλουν στη συσσώρευση πλάκας στις στεφανιαίες και μπορούν να γίνουν καλοί στόχοι για παρέμβαση.

Η πάθηση έχει από καιρό συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι σύνηθες σε ανθρώπους με ψωρίαση.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνα παρατήρησης σε 260 ασθενείς με ψωρίαση, 80 από τους οποίους πληρούσαν τα κριτήρια για μεταβολικό σύνδρομο.

Πραγματοποιήθηκαν απεικονιστικές εξετάσεις των στεφανιαίων αρτηριών.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι συστημική φλεγμονή, αντίσταση στην ινσουλίνη και χοληστερόλη ήταν σημαντικά υψηλότερα σε συμμετέχοντες που είχαν ψωρίαση και μεταβολικό σύνδρομο.

Όσοι είχαν μεταβολικό σύνδρομο είχαν επίσης υψηλότερη συσσώρευση πλάκας στις στεφανιαίες αρτηρίες, που αυξάνει του κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Κοιλιακό λίπος σε ασθενείς με τις 2 παθήσεις, επίσης συνδέθηκε με χειρότερα συμβάντα μεταβολικού συνδρόμου, όπως μεγαλύτερη περίμετρο μέσης, υψηλότερη πίεση και χοληστερόλη.

Υψηλό επίπεδο σπλαχνικού λίπους είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθεια στο γενικό πληθυσμό και για αυξημένη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες ασθενών με ψωρίαση, δήλωσαν ερευνητές.

Η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Ωστόσο, τα ευρήματα παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ασθενείς με ψωρίαση και μεταβολικό σύνδρομο έχουν υψηλά επίπεδα πλακών στις αρτηρίες τους τα οποία συνδέονται με την καρδιοπάθεια.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα