Καθώς η COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται και οι άνθρωποι νιώθουν μεγαλύτερη μοναξιά από ό,τι συνήθως, ερευνητές παρατηρούν την επίδρασή της στον εγκέφαλο.

Νέα έρευνα του McGill University στο Μόντρεαλ ανακάλυψε ενδεικτική υπογραφή στον εγκέφαλο των ανθρώπων που ένιωθαν μόνοι. Συγκεκριμένα, ανακάλυψε διακυμάνσεις στον όγκο διαφόρων εγκεφαλικών περιοχών και πώς αυτές επικοινωνούν στα εγκεφαλικά δίκτυα.

Ο Dr. Danilo Bzdok του Πανεπιστημίου McGill  δήλωσε ότι αρχίζουμε μόλις να κατανοούμε τη σημασία της μοναξιάς στον εγκέφαλο.

Η κατανόηση του πώς εμφανίζεται η μοναξιά στον εγκέφαλο θα μπορούσε να είναι το κλειδί στην πρόληψη νευρολογικών νόσων και την ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ηλικιωμένοι που νιώθουν μοναξιά έχουν υψηλότερο κίνδυνο άνοιας και εξασθενημένες νοητικές ικανότητες.

Αξιολογήθηκαν στοιχεία από μαγνητικές τομογραφίες, γενετικά στοιχεία και ψυχολογικές αυτοαξιολογήσεις για να μελετηθεί η μοναξιά σε 40.000 μεσήλικες και ηλικιωμένους. Ερευνητές συνέκριναν στοιχεία αυτών που εξέφρασαν μοναξιά με όσους δεν εξέφρασαν.

Ανακάλυψαν διαφορές στο δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας, περιοχή που εμπλέκεται με τις πιο μύχιες σκέψεις, όπως αναμνήσεις, μελλοντικά σχέδια, φαντασία και το να σκέφτεσαι άλλους.

Σε ανθρώπους μόνους, ο όγκος της  φαιάς ουσίας στο παραπάνω δίκτυο ήταν μεγαλύτερος και αυτά τα δίκτυα ήταν πιο ισχυρά καλωδιωμένα μεταξύ τους

Επίσης η ψαλίδα του εγκεφάλου  διατηρούνταν καλύτερα σε μοναχικούς ανθρώπους.

Αυτό υποδεικνύει ότι οι μοναχικοί άνθρωποι μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους, μνήμες του παρελθόντος ή ελπίδες για το μέλλον ώστε να ξεπερνούν την κοινωνική απομόνωση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση