Τα αποτελέσματα ανασκόπησης ερευνών, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Journal of the American College of Cardiology’ δείχνουν ότι η αναιμία αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο Dr. Peter van der Meer, του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη και οι συνεργάτες του, επανεξέτασαν έρευνες για να διερευνήσουν την επίδραση της αναιμίας στη θνησιμότητα, σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Από τις 1.327 έρευνες, περιελήφθησαν στην ανασκόπηση 34. Αφορούσαν 153.180 ασθενείς. Η αναιμία ήταν παρούσα σε 37,2% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για διάστημα 5 ετών, μετά τον εντοπισμό της αναιμίας.

Συνολικά, ποσοστό 46,8% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια που είχαν και αναιμία πέθαναν κατά τη διάρκεια επανεξέτασης, σε σύγκριση με ποσοστό 29,5% όσων ασθενών δεν είχαν αναιμία. Η τελική ανάλυση αποκάλυψε ότι οι ασθενείς με αναιμία είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με τους ασθενείς χωρίς αναιμία.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι θα πρέπει να διερευνηθούν θεραπευτικές στρατηγικές που θα στοχεύουν στη μείωση της αναιμίας σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Πηγές:
‘Journal of the American College of Cardiology’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού