Βλάβη στα αγγεία και φλεγμονή στον εγκέφαλο ασθενών που απεβίωσαν από την COVID-19 υποδεικνύουν ότι η βλάβη δεν προκαλείται από τον κορωνοϊό, αλλά από την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε αυτόν.

Ερευνητές του U.S. National Institutes of Health (NIH) ανακάλυψαν σημάδια βλάβης που προκλήθηκε από λέπτυνση αγγείων στον εγκέφαλο, εξετάζοντας δείγματα ιστού ασθενών που πέθαναν λίγο μετά τη λοίμωξη.

Οι ερευνητές δεν είδαν σημάδια του ιού στα δείγματα ιστού, που μπορεί να σημαίνει ότι η βλάβη δεν προκλήθηκε από τον ιο καθαυτόν.

Ο Dr. Avindra Nath, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι ο εγκέφαλος των ασθενών που νοσούν από τον νέο κορωνοϊό μπορεί ενδεχομένως να είναι ευάλωτος σε μικροαγγειακή βλάβη των αγγείων. Τα αποτελέσματα υποδεικνύου ότι αυτό μπορεί ενδεχομένως να προκαλείται από τη φλεγμονώδη  αντίδραση στον ιο.

Ελπίζει ότι τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν τους γιατρούς να κατανοήσουν την πλήρη εικόνα προβλημάτων που μπορούν να εμφανίζουν οι ασθενείς και να προκύψουν καλύτερες θεραπείες.

Οι ερευνητές εξέτασαν εγκεφαλικό ιστό 19 νεκρών από κορωνοϊό.

Σε 16 από αυτούς, οι ερευνητές ανακάλυψαν ανοιχτόχρωμα σημεία που περιείχαν αγγεία πιο λεπτά από το φυσιολογικό, τα οποία ορισμένες φορές είχαν διαρροή πρωτεϊνών στον εγκέφαλο.

Τα σημεία περιστοιχίζονταν από κύτταρα Τ, σημάδι απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αντίθετα, σκουρόχρωμα σημεία περιείχαν αγγεία με θρόμβους αλλά όχι απόκριση του ανοσοποιητικού.

Οι ερευνητές δεν είδαν σημάδια λοίμωξης στα δείγματα που έλαβαν από τον εγκέφαλο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine.

 

Πηγές:
Photo: U.S. National Institutes of Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού