Της Μαρίνας Μάνη

 
 
Το ερώτημα “τι συμβαίνει με τον εμβολιασμό” εγείρει η αξιωματική αντιπολίτευση, λαμβάνοντας υπόψη δύο δεδομένα:

Την επώνυμη καταγγελία του προέδρου της ΟΕΝΓΕ (σ.σ. Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών) Πάνου Παπανικολάου, ότι αναβλήθηκαν επ' αόριστον οι εμβολιασμοί υγειονομικών σε τουλάχιστον 17 δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Τα στοιχεία που παρουσιάζει το Bloomberg σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι όχι μόνο ουραγός στον εμβολιασμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά απέχει δραματικά από χώρες με τον ίδιο πληθυσμό. Η Πορτογαλία, για παράδειγμα, παρουσιάζει περίπου 30.000 εμβολιασμούς, έναντι σχεδόν 3.000 στη χώρα μας.
Μετά τη δήλωση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον εμβολιασμό των υγειονομικών, ο κ.Παπανικολάου παρενέβη εκ νέου χθες το βράδυ παρουσιάζοντας υπηρεσιακά έγγραφα που, όπως είπε, τεκμηριώνουν την αναβολή.

Από τα εν λόγω στοιχεία προκύπτει ότι δεν θα γίνουν αύριο (Δευτέρα) οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί σε δημόσια νοσοκομεία των πόλεων: Βόλου, Χαλκίδας, Λαμίας, Τρίπολης, Μεσολογγίου, Πάτρας, Πύργου, Αμαλιάδας, Ναυπλίου, Άργους, Κυπαρισσίας, Καλαμάτας, Ξάνθης, Σερρών, καθώς και σε Κέντρα Υγείας της Αθήνας.  Σε άλλο έγγραφο αναφέρεται ότι ακυρώθηκαν 470 προγραμματισμένα για σήμερα ραντεβού στο νοσοκομείο “Γεννηματάς”.

Κατόπιν τούτων, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις. “Πλιάτσικο και ανικανότητα. Μόνον έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το εμβόλιο”, τονίζει χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: “Αφού είδαμε πρώτα φωτογραφίες από κυβερνητικά στελέχη που έκαναν το εμβόλιο στη θέση υγειονομικών, σήμερα, από όλη τη χώρα, έρχονται νέες καταγγελίες. Προγραμματισμένοι εμβολιασμοί υγειονομικών αναβάλλονται χωρίς καμία εξήγηση. Ανίκανες διοικήσεις και μία επικίνδυνη κυβέρνηση που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα στοιχειώδη. Καλούμε το υπουργείο να απαντήσει άμεσα για το λόγο των ακυρώσεων”.

Φιάσκο η “Ελευθερία”

Ακόμα πιο σκληρή είναι η ανακοίνωση του τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ: “Πουλάνε ελπίδα με την επιχείρηση «Ελευθερία» που πριν ακόμα ξεκινήσει έχει ήδη μετατραπεί σε φιάσκο και επικοινωνιακό σόου. Τα 2.000.000 εμβόλια που υποσχόταν ο κ.Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, πολύ γρήγορα έγιναν 100.000, ενώ είναι αμφίβολο αν μέσα στο Γενάρη θα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 200.000 συμπολίτες μας. Ένα πράγμα όμως δεν έχει καταλάβει ακόμα η κυβέρνηση της Ν.Δ. Ότι πλέον «παίζει άμυνα» όχι με τον ιό αλλά με τις αντοχές των πολιτών. Γιατί άλλο πλιάτσικο η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει”.

Η αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του κόμματος Δώρα Αυγέρη έδωσε συνέχεια, καλώντας το υπουργείο να απαντήσει στα ερωτήματα:

Γιατί αναβλήθηκαν προγραμματισμένοι εμβολιασμοί υγειονομικών;
Ποιος και γιατί εισηγήθηκε αναβολή;
Απλή σύμπτωση ότι η αναβολή ανακοινώθηκε την ίδια σχεδόν στιγμή με την ανακοίνωση της παράτασης του σκληρού lockdown μέχρι τις 11 Ιανουαρίου;
Πόσα εμβόλια διαθέτει η Ελλάδα αυτή την στιγμή και ποιος είναι ο προγραμματισμός των εμβολιασμών;
“Να δοθούν άμεσα εξηγήσεις, γιατί η χώρα δεν έχει περιθώριο να χάσει ακόμη ένα σημαντικό όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας, επειδή ο πρωθυπουργός δίνει περισσότερη σημασία στην επικοινωνία και όχι την ουσία”, σημείωσε.

Να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά…

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναδεικνύει και το σημαντικό θέμα “πώς θα ανοίξουν τα σχολεία”, δεδομένου ότι στον ενάμισι μήνα που είναι κλειστά δεν έγινε καμία ενέργεια από το υπουργείο Παιδείας να επιλυθούν προβλήματα που αφορούν τον συνωστισμό. Κυρίως, ο αριθμός των μαθητών ανά αίθουσα και ο εφοδιασμός με μάσκες, αφού η νέα παραγγελία (μετά τις μάσκες-τεντόπανα) δεν έφτασε ποτέ στα σχολεία.

Ο τομεάρχης Παιδείας Νίκος Φίλης, σε δική του παρέμβαση, θέτει, επιπλέον, θέμα κατά προτεραιότητας εμβολιασμού των καθηγητών και δωρεάν μαζικών τεστ στα σχολεία. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις τονίζει ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν οπωσδήποτε και όχι με τις συνθήκες που λειτούργησαν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι το lockdown του Νοεμβρίου.

Πηγές:
euro2day.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΗΠΑ: Δεύτερη εταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις
Έναρξη λειτουργίας της Συμμαχίας της Ε.Ε. για τα Κρίσιμα Φάρμακα