Υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο να ξεφύγουν από το εμβόλιο πρωτεϊνες του μεταλλαγμένου κορωνοϊού, ο οποίος κυκλοφορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το θέμα έχει πλέον και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς έχουν εντοπιστεί τέσσερα κρούσματα και στη χώρα μας.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν με άρθρο τους οκτώ Ιταλοί και δύο Έλληνες επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Πρόκειται για τον καθηγητή Σπυρίδωνα Κρήτα και τον Ιωάννη Φρύδα. Το άρθρο πρόκειται να δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό "Biolife" και έχει γίνει ήδη η προδημοσίευσή του.

Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα, το εμβόλιο κατά της CoViD-19 αποτελεί μία πολύ σημαντική παράμετρο. Οι θεραπευτικές επιλογές - σημειώνουν οι επιστήμονες - είναι ελάχιστες και, σε πολλές περιπτώσεις, αναποτελεσματικές, καθώς δεν υπάρχουν ειδικά φάρμακα να αντιμετωπίσουν το σοβαρό αυτό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας.

Τα εμβόλια messenger RNA (mRNA), που αποτελούν τη νεότερη προσέγγιση, είναι ήδη διαθέσιμα και σίγουρα θα ικανοποιήσουν πολλές από τις προσδοκίες. Είναι επικαλυμμένα με προστατευμένα μαλακά λιπαρά λιπίδια και χρησιμοποιούν γενετικό mRNA (συν διάφορα ανενεργά έκδοχα), για να φτιάξουν ένα κομμάτι της πρωτεΐνης ακίδων του κορωνοϊού, η οποία θα δώσει εντολή στο ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει ειδικά αντισώματα.

Τα μαλακά λιπαρά λιπίδια επιτρέπουν την είσοδο mRNA σε κύτταρα, όπου απορροφάται στο κυτταρόπλασμα και ξεκινά τη σύνθεση της ακίδας πρωτεΐνης. Ο εμβολιασμός ενεργοποιεί, επίσης, τα Τ κύτταρα, τα οποία βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκριθεί στην περαιτέρω έκθεση στον ιό. Το mRNA προκαλεί τη σύνθεση αντιγόνων του ιού SARS-CoV-2, που διεγείρουν την απόκριση αντισωμάτων του εμβολιασμένου ατόμου με την παραγωγή αντισωμάτων εξουδετέρωσης.

Μετάλλαξη

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η νέα παραλλαγή του νέου κορωνοϊού εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχουν επιβληθεί σειρά περιοριστικών μέτρων.

Η συγκεκριμένη μορφή του ιού αφορά το ένα τέταρτο των συνολικών κρουσμάτων, αναλογία που εκτινάχθηκε στα δύο τρίτα τον Δεκέμβριο. Ο ρυθμός εξάπλωσής του θα μπορούσε να ξεπεράσει το 70% του συνόλου των νέων λοιμώξεων, αυξάνοντας τον δείκτη μεταδοτικότητάς του Rt κατά 0,4.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η παραλλαγή του κορωνοϊού SARS-CoV 2 εμφανίζεται στο επίπεδο N501Y της πρωτεΐνης - ακίδας και περιλαμβάνει 23 ξεχωριστές μεταλλάξεις, εκ των οποίων οι 17 συνδέονται με τις πρωτεΐνες του ιού, στον οποίο δίνουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Γενικά, οι κορωνοϊοί υφίστανται πολλές μεταλλάξεις, που συχνά δεν είναι καθοριστικές για τη βιολογική τους συμπεριφορά και δεν αλλάζουν σημαντικά τη δομή και τα συστατικά τους.

Είναι πολύ πιθανό οι παραλλαγές που περιγράφηκαν πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο να μην εμποδίσουν την ανοσία που προκαλείται από εμβόλιο. Στην πραγματικότητα, η παραλλαγή έχει κάποια πιθανότητα να το κάνει λίγο λιγότερο αποτελεσματικό. Με αυτό το δεδομένο, εκτιμάται πως το εμβόλιο θα λειτουργήσει και κατά της παραλλαγής του SARS-CoV-2.

Στην τρέχουσα πανδημία, υπήρξαν και άλλες μεταλλάξεις, όπως η μετάλλαξη D614G του αμινοξέος του κορωνοϊού, η οποία εντοπίστηκε στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο του 2020 και η συγκεκριμένη μορφή του ιού είναι πλέον κυρίαρχη παγκοσμίως.

Επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο τη μελετούν, προκειμέμου να δουν εάν έχει επίπτωση στο εμβόλιο ή στα διαγνωστικά τεστ RT-PCR.

Ετοιμότητα

Η βρετανική παραλλαγή αυξάνει το ιικό φορτίο, αλλά δεν προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα στο αναπνευστικό. Εξαπλώνεται, ωστόσο, γρήγορα και αυτό απαιτεί εγρήγορση, ώστε να βρίσκεται υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου, δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι διάφορες παραλλαγές που ανακαλύφθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής, έχουν την ίδια μετάλλαξη πρωτεϊνών ακίδων: "Για να είμαστε σίγουροι και να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις, πρέπει να μειώσουμε την εξάπλωση και την ταχύτητα μετάδοσης των ιογενών παραλλαγών που θα μπορούσαν να εμφανιστούν σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας νέες πανδημίες", σχολιάζουν.

Για το λόγο αυτό, η επιστημονική κοινότητα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, καθώς οι εργαστηριακές αναλύσεις αντισωμάτων ορού από επιζώντες της COVID-19 έχουν αναφερθεί ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην επίθεση της παραλλαγής.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω, η επιστημονική κοινότητα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, καθώς οι μεγαλύτερες παραλλαγές της πρωτεΐνης ακίδας θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τα αντισώματα που προκαλούνται από εμβόλιο, τα οποία προς το παρόν είναι μεγάλη βοήθεια στην κοινότητα και μπορούν να σώσουν εκατομμύρια ζωές.

Η εμβάθυνση στη μελέτη των μεταλλάξεων πρωτεϊνών ακίδων, θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου καταπολέμησης του νέου κορωνοϊού και των παραλλαγών του.

Πηγές:
Biolife

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι