Με βραδείς ρυθμούς προχωρεί ο εμβολιασμός κατά του νέου κορωνοϊού. Από τις 27 Δεκεμβρίου έως και τις 5 σήμερα το απόγευμα, έχουν διενεργηθεί συνολικά 9.528 εμβολιασμοί, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, σήμερα έγιναν 5.665 εμβολιασμοί σε νοσοκομεία (φωτογραφία) και οίκους ευγηρίας.

Παραδόθηκαν από τη Pfizer 83.800 δόσεις εμβολίων και έχει δημιουργηθεί απόθεμα 152.580 δόσεων, εκ των οποίων τα 24.870 έχουν διανεμηθεί στα εμβολιαστικά κέντρα.

Στα νοσοκομεία, οι εμβολιασμοί θα διενεργηθούν σε τρεις φάσεις και έως τις 8 Ιανουαρίου θα γίνονται 8.000 εμβολιασμοί σε ημερήσια βάση.

'Εως τις 20 Ιανουαρίου, εκτιμάται πως θα έχουν εμβολιαστεί 120.000 άτομα και μετά από τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός ατόμων άνω των 85 ετών (100.000), ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα.

Στο μεταξύ, θα έχει φτάσει στη χώρα μας και η δεύτερη παρτίδα των εμβολίων της Pfizer.

Οξφόρδη

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε πως αναμένεται η αδειοδότηση από τις ευρωπαϊκές αρχές και του εμβολίου της AstraZeneca - Οξφόρδης.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει τρία πλεονεκτήματα: φέρεται να περιορίζει τη μετάδοση από εμβολιασθέντα ο οποίος "κολλήσει" στο μέλλον τον ιό, είναι πολύ φθηνό και μπορεί να παραχθεί σε πολύ μεγάλες ποσότητες.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management