Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο δείκτης R0 μπορεί να μην είναι η καλύτερη μέθοδος πρόβλεψης της εξάπλωσης της COVID-19 λόγω των απαγορεύσεων που έχουν επιβληθεί σε εθνικό επίπεδο.

Το παραδοσιακό μαθηματικό μοντέλο, το οποίο χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην αποτύπωση της μεταδοτικότητας και της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών όπως η εποχική γρίπη, μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόβλεψη της συνεχιζόμενης εξάπλωσης του Κορωνοϊού, ειδικά κατά τη διάρκεια των απαγορεύσεων που αλλάζουν το φυσιολογικό μείγμα του πληθυσμού, αναφέρει ο Δρ Arni Srinivasa Rao, μαθηματικός  στο Medical College of Georgia στο Πανεπιστήμιο Augusta.

Σε μια επιστολή που δημοσιεύτηκε στο nfection Control and Hospital Epidemiology,ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Rao, υποστηρίζει ότι, ενώ δεν είναι ποτέ δυνατόν να εντοπιστεί κάθε περίπτωση μολυσματικής νόσου, οι απαγορεύσεις που έγιναν απαραίτητες για τον μετριασμό της πανδημίας COVID-19 έχουν περιπλέξει την πρόβλεψη της εξάπλωσης της νόσου.

Χρήση μαθηματικών μοντέλων με προσοχή

Το R0 ή βασικός αναπαραγωγικός αριθμός, είναι το μοντέλο που προβλέπει τον μέσο αριθμό των ευπαθών ατόμων που θα μολυνθούν από ένα μολυσματικό άτομο και υπολογίζεται χρησιμοποιώντας τρεις βασικούς παράγοντες: τη μολυσματική περίοδο της νόσου, πώς εξαπλώνεται η ασθένεια και με πόσα άτομα ένα μολυσμένο άτομο πιθανότατα θα έρθει σε επαφή.

Εάν το R0 είναι μεγαλύτερο από ένα, οι μολύνσεις μπορούν να ξεφύγουν και είναι πιθανή μια επιδημία ή πιο διαδεδομένη πανδημία.

Ο Ράο και οι συν-συγγραφείς της επιστολής υποστήριξαν ότι  ένα μοντέλο που ονομάζεται γεωμετρικός μέσος μπορεί να προβλέψει με μεγαλύτερη ακρίβεια την πορεία του Κορωνοϊού βραχυπρόθεσμα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει μακροπρόθεσμες τάσεις.

Το μοντέλο χρησιμοποιεί τον τρέχοντα αριθμό μολύνσεων COVID-19 για να προβλέψει τον αριθμό των λοιμώξεων που μπορεί να υπάρχουν αύριο.

Ο Rao είπε: «Το μοντέλο R0 δεν μπορεί να αλλάξει για να ληφθεί υπόψη το ποσοστό επαφών που μπορεί να διαφοροποιείται από μέρα σε μέρα όταν επιβάλλονται απαγορεύσεις. Στις πρώτες μέρες της πανδημίας, βασιζόμασταν σε αυτές τις παραδοσιακές μεθόδους για να προβλέψουμε την εξάπλωση, αλλά οι απαγορεύσεις αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.

Ένα ομοιόμορφο R0 δεν είναι επίσης δυνατό, καθώς η πανδημία COVID-19 ποικίλει στις διάφορες περιοχές του κόσμου και οι ερευνητές λένε ότι το R0 δεν προέβλεψε το τρέχον, τρίτο κύμα της πανδημίας.

Κατά τον ίδιο «Τα μαθηματικά μοντέλα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή και η ακρίβειά τους πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά και να ποσοτικοποιείται». Οποιαδήποτε εναλλακτική πορεία δράσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε λανθασμένη ερμηνεία και κακή διαχείριση της νόσου με καταστροφικές συνέπειες."

Οι συν-συγγραφείς περιλαμβάνουν τον Δρ Steven Krantz, καθηγητή μαθηματικών και στατιστικών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και τον Δρ Michael Bonsall, καθηγητή στην Ομάδα Έρευνας Μαθηματικής Οικολογίας, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Πηγές:
https://www.healtheuropa.eu/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού