H επιβίωση από τον καρκίνο γερνά την καρδιά έως 9 χρόνια, αναφέρει νέα ανάλυση του CDC.

Οι ενήλικες άντρες που επέζησαν φάνηκε να έχουν καρδιά που έμοιαζε 8,5 χρόνια μεγαλύτερη από την πραγματική τους ηλικία, με βάση τη γενική τους υγεία.

Γυναίκες που επέζησαν φάνηκε να έχουν καρδιά που φαινόταν 6,5 χρόνια μεγαλύτερη.

Η ηλικία της καρδιάς χρησιμοποιείται ως αξιολόγηση για κίνδυνο καρδιακής νόσου. Μετρά την ηλικία της καρδιάς και των αγγείων, με βάση την επίδραση στο βάρος, τη χοληστερόλη και το ιστορικό καπνίσματος μεταξύ άλλων παραγόντων, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ερευνητές του CDC εξέτασαν την ηλικία της καρδιάς  850.000 ενηλίκων 30 έως 74 ετών στις ΗΠΑ, σχεδόν 70.000 των οποίων επέζησαν από καρκίνο.

Οι άντρες που επέζησαν υπολογίστηκε ότι είχαν επιπλέον καρδιακή γήρανση 8 ,5 ετών σε σύγκριση με 7,9 έτη σε άνδρες χωρίς ιστορικό καρκίνου.

Οι γυναίκες που επέζησαν από τον καρκίνο, υπολογίστηκε να έχουν επιπλέον ηλικία της καρδιάς κατά 6,5 χρόνια έναντι  5,3 σε γυναίκες χωρίς ιστορικό καρκίνου-κάτι που τις βάζει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου καθώς και άλλων καρδιακών προβλημάτων.

Το CDC σημείωσε, ότι ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο μπορεί ενδεχομένως να αυξήσουν περαιτέρω τον κίνδυνο καρδιαγγειακών γεγονότων σε επιζήσαντες από τη νόσο.

 

 

Πηγές:
CDC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα