Στην πολύπαθη Κοζάνη, όπου το επιδημιολογικό φορτίο επιμένει παρά τους 3 ολόκληρους μήνες lockdown, πυροδότησε τοπικό εμφύλιο η δήλωση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας (πρώην ΝΟΔΕ) της ΝΔ. Παντελή Καρακασίδη (φωτογραφία κάτω), ότι τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα δούλευαν κανονικά εν μέσω γενικής απαγόρευσης. "Όσο ισχύει το ολικό lockdown τα περισσότερα μαγαζιά δούλευαν κανονικότατα, όσο και αν αυτό δεν είναι κανό να το λέω, αλλά δούλευαν. Όλα τα μαγαζιά, δεν θα το πω εγώ, από έξω, από μέσα, ενώ λογικά θα έπρεπε να ήταν κλειστά και σε Κοζάνη και σε Πτολεμαϊδα", είπε στο West Channel.

Παρόλο που η δήλωση καταδικάστηκε ως αναληθής, ατυχής και προσβλητική, σχεδόν από το σύνολο των τοπικών φορέων, αλλά και το ίδιο του το κόμμα - δύο βουλευτές Κοζάνης της ΝΔ και η ΟΝΝΕΔ Εορδαίας τον "άδειασαν" δημόσια - ο τοπικός επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος αρνείται να ανακαλέσει και επιμένει.

"Είπα αυτό που ήξερε όλος ο κόσμος. Φυσικά, δεν έπρεπε να το πω για να μη γίνει αυτός ο ντόρος. Αλλά εγώ έμαθα να λέω την αλήθεια και πάντα να τη λέω στα ίσια. Με πήρε κάποιος από την Κοζάνη και μου είπε αυτά γίνονται αλλά δεν λέγονται", δήλωσε σε νέα του συνέντευξη στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό TOP Channel. Ο ίδιος ανέφερε πως πήγε σε ένα κατάστημα που επιτρέπεται να δουλεύει μόνο για χονδρεμπόριο και εξυπηρετήθηκε κανονικά, ενώ όταν ρώτησε τον καταστηματάρχη αν αυτό γίνεται με την ανοχή της αστυνομίας, του απάντησε, σύμφωνα με όσα είπε: "να, βάζουμε τα έξοδά μας".

Σε ερώτηση αν σκοπεύει να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη, ο κ. Καρακασίδης πέταξε το "μπαλάκι" στον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο δικαιολόγησε όσους εμπόρους που παραμένουν ανοιχτοί, καθώς το κάνουν για να ζήσουν τις οικογένειές τους και να βγάλουν ένα μεροκάματο. "Αν ανακαλέσει εκείνος, θα ανακαλέσω κι εγώ. Δεν ανακαλώ γιατί δεν είπα ψέματα», είπε, ενώ αναφερόμενος στους δύο "γαλάζιους" βουλευτές που εξέδωσαν ανακοινώσεις σε βάρος του, τους κατηγόρησε ότι το έκαναν για λόγους ψηφοθηρίας.

"Γελάει ο κάθε πικραμένος", ήταν η αντίδραση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης, Αθανάσιου Δραγατσίκα (φωτογραφία πάνω), ο οποίος απαντώντας με διευκρινιστική του δήλωση ανέφερε πως δεν έχει πέσει στην αντίληψή του να λειτουργούν καταστήματα εν μέσω lockdown, για να προσθέσει, ωστόσο, πως "αν κάποιοι το κάνουν το καταλαβαίνω, είναι κατανοητό, το κάνουν για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Κάποιοι βρίσκονται στα καταστήματά τους γιατί προσπαθούν να βγάλουν μεροκάματο με κατ΄ οίκον παράδοση, λειτουργούν e-shops, κάνουν φωτογραφίσεις για να ανεβάσουν προσφορές. Τρία μαγαζιά μπορεί να παρέδωσαν δύο πράγματα απ΄ έξω. Αν το έκαναν, καλά το έκαναν".
Την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εκατοντάδες αυτοκίνητα πραγματοποίησα μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης, ζητώντας μέτρα για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, που έχει "γονατίσει" από το παρατεταμένο κλείσιμο.

"Οποιαδήποτε προσπάθεια σπίλωσης προσώπων ή επιχειρήσεων δίχως αποδείξεις κρίνεται ασόβαρη και κατακριτέα", δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος, ενώ ο έτερος βουλευτής του νομού, Στάθης Κωνσταντινίδης συνέστησε αυτοσυγκράτηση απ΄ όλους. "Οι γενικεύσεις πάντοτε αδικούν. Καλό είναι να αποφεύγονται άστοχες δηλώσεις που δημιουργούν σύγχυση ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της", ανέφερε. Η ΟΝΝΕΔ Εορδαίας σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε τη δήλωση Καρακασίδη ως ατυχή, αβάσιμη, απαράδεκτη και προκλητική.

Από την πλευρά της η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως είναι δικαίωμα του κ. Καρακασίδη να προσπαθεί να στηρίξει την κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να το κάνει χωρίς να προσβάλλει τους πολίτες και χωρίς να συκοφαντεί τον επιχειρηματικό κόσμο της Κοζάνης.

Γιατί δεν λειτουργεί το παρατεταμένο lockdown

Δηλώσεις σαν κι αυτές είναι ατυχείς και πυροδοτούν φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται, σημείωσε μιλώντας στο iatronet ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, Χαράλαμπος Τσεβεκίδης (φωτογραφία πάνω), προσθέτοντας πως το κέντρο βάρους της συζήτησης πρέπει να εστιαστεί στην ουσία.

Ο νομός που μπήκε πρώτος στην Ελλάδα σε καθεστώς lockdown, ήδη από τις 16 Οκτωβρίου, παρουσίασε το παράδοξο να βλέπει τον αριθμό των κρουσμάτων όχι μόνο να μην αποκλιμακώνεται αλλά και να αυξάνεται περαιτέρω. Στις 18 Δεκεμβρίου, έπειτα από δύο μήνες απαγορεύσεων, επιβλήθηκε εδώ αυστηρότερο πλαίσιο περιορισμών, με κλείσιμο των καταστημάτων (σ.σ. μια μέρα μετά τη Δυτική Αττική και δύο εβδομάδες πριν συμβεί το ίδιο και στην υπόλοιπη χώρα), απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα κ.ά. Το ίδιο καθεστώς ισχύει και σήμερα, με την τελευταία απόφαση να το παρατείνει ως τις 18 Δεκεμβρίου για τους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοϊου.

Τρεις εβδομάδες μετά την επιβολή των νέων μέτρων η μείωση των κρουσμάτων δεν είναι η προσδοκώμενη. Την περασμένη εβδομάδα ο νομός κατέγραψε συνολικά 116 νέες μολύνσεις (17 χθες, Σάββατο), μειωμένες σε σχέση με την "έκρηξη" του Δεκεμβρίου, αλλά όχι στο βαθμό που θα έκανε ορατή την έξοδο από την κατάσταση συναγερμού.

"Αντί να αναλωνόμαστε σε συζητήσεις που οδηγούν σε κοινωνικούς αυτοματισμούς και τοπικούς εμφυλίους, θα ήταν πιο εποικοδομητικό να δούμε τι λάθη έχουν γίνει και δεν αποδίδουν τα μέτρα όσο έπρεπε. Δεν τα έχουμε αναζητήσει. Αν δεν μπορούμε να βρούμε τι φταίει ας ζητήσουμε να το κάνουν για μας ειδικοί, είτε αυτοί λέγονται επιδημιολόγοι είτε λέγονται στατιστικολόγοι", λέει ο κ.Τσεβεκίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα επιδημιολογικής επιτήρησης που συνόδευσαν το σκληρό lockdown, όπως τα περισσότερα και στοχευμένα τεστ, η καθετοποιημένη και σε βάθος ιχνηλάτηση επαφών κ.ά. εφαρμόζονται σε ένα βαθμό. Η κυκλοφορία έχει μειωθεί, ο κόσμος φοράει μάσκες, ωστόσο το υψηλό φορτίο επιμένει.

Σήμερα, το ουσιαστικό μέτρο που διαφοροποιεί τους τρεις δήμους από όσα ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, αντί τις 9 το βράδυ.

"Για παράδειγμα, εγώ, βλέπω αυτό που γίνεται στα σούπερ μάρκετ. Αυτά λειτουργούν ως τις 6 το απόγευμα. Όσοι πολίτες θέλουν να ψωνίσουν, θα το κάνουν. Αν το κάνουν μέσα στο μειωμένο ωράριο λειτουργίας, είναι δεδομένο ότι τα σούπερ μάρκετ θα έχουν κατά 20% μεγαλύτερο συνωστισμό στις ώρες που δουλεύουν. Λέω λοιπόν πως το συγκεκριμένο μέτρο όχι μόνο δεν βοήθησε, αλλά ίσως επιβάρυνε την κατάσταση", σημειώνει ο κ. Τσεβεκίδης, διατυπώνοντας την άποψη πως το μέτρο αυτό πρέπει να επανεξεταστεί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία