Η νέα τεχνολογία του εμβολίου για την Covid-19, mRNA, μπαίνει στη μάχη για την καταπολέμηση της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech, Ugur Sahin, ξεκίνησε επ' αυτού μια νέα έρευνα που δείχνει ότι ένα εμβόλιο mRNA μπορεί επίσης να λειτουργήσει  θετικά στην καταπολέμηση αυτής της νόσου.

Η ομάδα του Sahin σε μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι ένα εμβόλιο mRNA που κωδικοποιεί ένα αυτοαντιγόνο που σχετίζεται με τη νόσο βελτίωσε επιτυχώς τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας στα άρρωστα ζώα και απέτρεψε την εξέλιξη της νόσου στα τρωκτικά που έδειχναν πρώιμα σημάδια σκλήρυνσης κατά πλάκας. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Science.

Η πολλαπλή σκλήρυνση συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στο προστατευτικό περίβλημα μυελίνης που καλύπτει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Οι υπάρχουσες θεραπείες λειτουργούν καταστέλλοντας συστηματικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό μπορεί να ελέγξει τη σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά αφήνει επίσης τους ασθενείς ευάλωτους σε λοιμώξεις.

Ο Sahin, μαζί με συναδέλφους της BioNTech αλλά και επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg του Mainz, υπέθεσαν ότι το εμβόλιο mRNA θα μπορούσε να λειτουργήσει με στοχευμένο τρόπο για να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να ανεχθεί συγκεκριμένες πρωτεΐνες που σχετίζονται με την πολλαπλή σκλήρυνση χωρίς να διακυβεύεται η φυσιολογική ανοσολογική λειτουργία.

Η ομάδα βρήκε ένα υποψήφιο mRNA που περικλείει τις γενετικές πληροφορίες που κωδικοποιούν αυτοαντιγόνα που προκαλούν τη νόσο, σε λιπαρές ουσίες. Ένα παρόμοιο νανοσωματίδιο λιπιδίων χρησιμοποιείται στο εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού για την προστασία του υλικού mRNA COVID-19 έως ότου φτάσει στα κύτταρα στόχους, όπου παράγει την πρωτεΐνη αντιγόνο.

Σε ποντίκια που ξεκίνησαν με το εμβόλιο mRNA όταν σημειώθηκαν μικρά συμπτώματα ασθένειας όπως παράλυση της ουράς, η θεραπεία απέτρεψε την περαιτέρω εξέλιξη της νόσου και αποκατέστησε τις κινητικές λειτουργίες, ανέφερε η ομάδα.

Όπως έχει δείξει η COVID-19, τα εμβόλια mRNA μπορούν να σχεδιαστούν γρήγορα και το mRNA μπορεί να κωδικοποιεί σχεδόν οποιοδήποτε αυτοαντιγόνο. «Έτσι, η προσαρμογή της θεραπείας για τα αντιγόνα που προκαλούν ασθένειες μεμονωμένων ασθενών είναι εφικτή, παρόμοια με αυτήν που έχει επιτευχθεί επιτυχώς στο πλαίσιο εξατομικευμένων εμβολίων κατά του καρκίνου», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη. Ο συνδυασμός των εμβολίων που βασίζονται σε τεχνολογία mRNA μπορεί να επιτρέψει τον έλεγχο ακόμη και των πιο σύνθετων αυτοάνοσων ασθενειών. 

 

Πηγές:
fiercebiotech.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο