Αύριο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ιδιωτών γιατρών της χώρας, που παίρνουν σειρά έπειτα από τους υγειονομικούς και το προσωπικό δημόσιων νοσοκομείων και δομών Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες του iatronet από τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας.

Εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας που θα ενημερώνει για τη διαδικασία και τους όρους με τους οποίους θα γίνει ο εμβολιασμός των γιατρών ελεύθερων επαγγελματιών, συνεργατών ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων. Στο πλαίσιο αυτό, έχει σταλεί στους Ιατρικούς Συλλόγους σχετικό έγγραφο, το οποίο επισυνάπτεται.

Η έως τώρα ενημέρωση των προέδρων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας αναφέρει πως ο εμβολιασμός των ιδιωτών γιατρών θα γίνει οριζόντια, χωρίς προτεραιοποίηση ανάλογα με τις ειδικότητες και τον βαθμό επαφής τους με ασθενείς COVID, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί. Παραμένει άγνωστο αν θα δοθεί προτεραιότητα με ηλικιακά κριτήρια ή με βάση κάποιο υποκείμενο νόσημα.

"Ενημερωθήκαμε από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας, κ. Θεμιστοκλέους ότι αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τους ιδιώτες γιατρούς. Όπως είχαμε ζητήσει, δεν θα υπάρξει προτεραιοποίηση, καθώς όλες οι ειδικότητες έρχονται σε στενή επαφή με τους ασθενείς τους και είναι ισότιμα εκτίθενται σε κίνδυνο", είπε στο iatronet ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Νίτσας (φωτογραφία κάτω). Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γιατροί - συνεργάτες ιδιωτικών κλινικών θα εμβολιαστούν στις κλινικές στις οποίες εργάζονται. "Το αρχικό σχέδιο ήταν να εμβολιαστούν στα νοσοκομεία. Ζητήσαμε από το υπουργείο και αυτό άλλαξε, καθώς θα ήταν αδιανόητο", είπε.

Στη λίστα που έχει αποστείλει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται τα ονόματα και τα ΑΜΚΑ σχεδόν 2.000 γιατρών, μελών του, που επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Τις πληροφορίες επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος (φωτογραφία κάτω). Ο ίδιος, μαζί με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, και τους αντίστοιχους συλλόγους των πέντε μεγαλύτερων πόλεων της χώρας, είχε συνυπογράψει επιστολή που στάλθηκε στις 7 Ιανουαρίου προς τον υπουργό Υγείας με βασικό αίτημα τον προγραμματισμό του εμβολιασμού του ιδιωτικού τομέα, χωρίς προτεραιοποίηση ανάλογα με τις ειδικότητες.

"Την επόμενη μέρα δόθηκε η υπόσχεση από τον υπουργό ότι θα μπουν σε προτεραιότητα οι ιδιώτες γιατροί. Σε πρώτη φάση ζητήθηκε από τις ΥΠΕ να ενημερώσουν για τα περισσεύματα εμβολίων που έχουν τα νοσοκομεία από τους εμβολιασμούς των υγειονομικών, προκειμένου να κληθούν εκεί οι πρώτοι ιδιώτες. Αυτό προφανώς έπρεπε να γίνει, καθώς το σκεύασμα μπορεί να διατηρηθεί μόνο πέντε μέρες σε συνθήκες εκτός βαθιάς κατάψυξης, αλλά δεν αποτελεί φυσικά οργανωμένο σχέδιο. Χθες το απόγευμα ακούσαμε τον κ. Θεμιστοκλέους να λέει πως θα υπάρξει σχέδιο για τους ιδιώτες, ενώ η σημερινή ενημέρωση λέει πως από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα. Εντός της ημέρας αναμένεται η ανακοίνωση του υπουργείου", είπε στο iatronet ο κ. Γιαννακόπουλος.

Ο ίδιος, πάντως, είδε με έκπληξη να «ναυαγεί» η πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας να βοηθήσει με εθελοντές μέλη του στον εμβολιασμό των υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία της πόλης. "Τους στείλαμε μια λίστα με 5 γιατρούς που προσφέρονταν να βοηθήσουν εθελοντικά. Θέταμε ως αυτονόητη προϋπόθεση να μπουν κι αυτοί στη λίστα και να εμβολιαστούν πριν ενταχθούν στο σχεδιασμό. Μας είπαν πως θα το δουν και δεν μας απάντησαν ποτέ", ανέφερε.

Τι ζητούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι

Την πρότασή τους για τον άμεσο προγραμματισμό εμβολιασμών των ιδιωτών γιατρών και το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να εφαρμοστεί αυτός, έθεσαν με επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας, με κοινοποίηση στο γραφείο πρωθυπουργού και στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών, Γ. Πατούλης, Θεσσαλονίκης, Ν. Νίτσας, Πειραιά, Ν. Πλατανησιώτης, Πατρών, Α. Μαστοράκου, Ηρακλείου, Χ. Βαρβουρανάκης και Λάρισας, Κ. Γιαννακόπουλος.

"Ο καθολικός εμβολιασμός του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού κατά προτεραιότητα, αποτελεί ακρογωνιαία στρατηγική επιλογή, ώστε να καταστεί εφικτός ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού της χώρας με ασφάλεια", ανέφεραν, σημειώνοντας πως παρακολουθούν με έκπληξη και προβληματισμό την έλλειψη πρόβλεψης για τον ιδιωτικό τομέα καθώς και την αργή συζήτηση για εφαρμογή αντιεπιστημονικών κριτηρίων, την ώρα που υπάρχουν θύματα σε ιατρούς που λειτουργούν στην κοινότητα.  

Στις προτάσεις τους περιλαμβάνονται:

  • Άμεσος προγραμματισμός εμβολιασμού όλων των ιατρών του ιδιωτικού τομέα και επίσπευση του εμβολιασμού του κρατικού τομέα. Ο εμβολιασμός του ιδιωτικού τομέα μπορεί να γίνει στα ήδη υπάρχοντα εμβολιαστικά κέντρα ή στις ιδιωτικές δομές που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμών και πληρούν τις απαιτούμενες  προδιαγραφές.
  • Οι Ιατρικοί Σύλλογοι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τον προγραμματισμό του εμβολιασμού των μελών μας βάσει των καταστάσεων που έχουν ήδη κοινοποιηθεί.
  • Οι εμβολιασμοί του ιατρικονοσηλευτικού δυναμικού των κλινικών και θεραπευτηρίων πρέπει να διενεργηθούν εντός των δομών τους και υπό την ευθύνη τους.
  • Το μοναδικό κριτήριο ιεράρχησης προτεραιοτήτων του ιατρικού εμβολιασμού πρέπει να είναι η ηλικία και τυχόν ύπαρξη κάποιας νοσηρότητας. 
  • Ενεργοποίηση  του προσωπικού γιατρού κάθε πολίτη, που θα αξιολογεί κλινικά την ικανότητά του να εμβολιασθεί, προσδιορίζει το χρόνο (ραντεβού) και εκτελεί τον εμβολιασμό στο ιατρείο του. 

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι προειδοποιούσαν, μάλιστα, πως η αδικαιολόγητη διατήρηση της εκκρεμότητας, θα πυροδοτήσει κινητοποιήσεις του κλάδου.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο