Η κατανάλωση αρκετών φλιτζανιών καφέ την ημέρα, φαίνεται να  μειώνει το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη, έδειξε νέα ανάλυση στο περιοδικό  BMJ Open.

Κάθε επιπλέον φλιτζάνι φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Ερευνητές του Shengjing Hospital of China Medical University, δήλωσαν ότι η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η αυξημένη κατανάλωση καφέ μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου στον προστάτη.

Προηγούμενες έρευνες συνέδεσαν τον καφέ με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ, τα έντερα και το μαστό.

Στη νέα έρευνα, Κινέζοι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία 16 ερευνών. Εφτά έγιναν στη Βόρειο Αμερική, 7 στην Ευρώπη και 2 στην Ιαπωνία.

Οι μελέτες περιέλαβαν περισσότερους από 1 εκατομμύριο άντρες. Σχεδόν 58.000 από αυτούς εμφάνισαν καρκίνο στον προστάτη.

Mεταξύ των ερευνών, 15 συνέκριναν τον κίνδυνο για καρκίνο προστάτη σε όσους κατανάλωναν υψηλές ποσότητες και όσους έπιναν λιγότερο, ενώ 13 ανέφεραν αποτελέσματα για τον κίνδυνο σε σχέση με την κατανάλωση επιπλέον φλιτζανιών καθημερινά.

Το υψηλότερο επίπεδο κατανάλωσης καφέ κυμαινόταν μεταξύ 2-9 φλιτζανιών την ημέρα, ενώ το χαμηλότερο από κανένα έως λιγότερα από 2 ημερησίως.

Υψηλό επίπεδο κατανάλωσης καφέ μείωνε τον κίνδυνο καρκίνου στον προστάτη κατά 9% σε σύγκριση με χαμηλή κατανάλωση, με κάθε επιπλέον φλιτζάνι να μειώνει τον κίνδυνο κατά 1%.

Η πιο μεγάλη πρόσληψη καφέ συνδεόταν με 7% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στον προστάτη έναντι της πιο χαμηλής και μεταξύ 12% και 16% για προχωρημένο και μοιραίο καρκίνο προστάτη.

Ωστόσο, ο σχεδιασμός και οι μέθοδοι μεταξύ των ερευνών ποίκιλλαν,  επομένως χρειάζεται προσοχή στην ερμηνεία των ευρημάτων.

Αν η σχέση αποδειχτεί ότι είναι αιτιατή, οι άντρες θα μπορούσαν να ενθαρρυνθούν να αυξήσουν την κατανάλωση καφέ μειώνοντας πιθανόν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο