Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Jens Spahn, είναι πεποισμένος ότι τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας κατά του κορωνοιού θα συνεχιστούν και μετά τον Ιανουάριο. "Θα χρειαστούμε περιορισμούς", δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο. "Δεν θα είναι δυνατή η χαλάρωση όλων των περιορισμών την 1η Φεβρουαρίου".

Ο Spahn ανακοίνωσε επίσης ότι θα αποφασιστούν περαιτέρω περιορισμοί εισόδου και διενέργεια τεστ για τον περιορισμό της μετάλλαξης του κορωνοιού, που εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, θα οριστεί αυτή την εβδομάδα ότι θα εξετάζεται περισσότερο ο βαθμός στον οποίο εμφανίζονται μεταλλάξεις. Ο Υπουργός Υγείας ανταπάντησε στην αξίωση του Πρωθυπουργού της Βαυαρίας, Markus Söder, για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του νοσηλευτικού προσωπικού, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει υποχρέωση εμβολιασμού σε αυτή την πανδημία.

Στο πρωινό magazino του ZDF, ο Söder δήλωσε πάντως από την πλευρά του  ότι εξακολουθεί να αντιτίθεται σε μια γενική υποχρέωση εμβολιασμού, αλλά ανέφερε  ότι απαιτείται περισσότερη προστασία για ιδιαίτερα ευάλωτα άτομα.

Το Συμβούλιο Δεοντολογίας θα μπορούσε να κάνει προτάσεις για να εντείνει μια  κοινωνική συζήτηση. Ταυτόχρονα, είπε, πρέπει να ενθαρρυνθεί γενικά η ετοιμότητα εμβολιασμού.

Ο Söder πρότεινε την διενέργεια μιας "μεγάλης κρατικής εκστρατείας για την προώθηση της ετοιμότητας εμβολιασμού", την οποία μέχρι στιγμής θεωρεί ως επικίνδυνα χαμηλή. Η εκστρατεία θα πρέπει να προέρχεται από τον χώρο των τεχνών, τον αθλητισμό και την πολιτική.

 "Εάν εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι και οι τρόφιμοι στους οίκους ευγηρίας, οι ηγέτες του κράτους θα μπορούσαν επίσης να εμβολιαστούν λειτουργώντας ως πρότυπο", πρόσθεσε ο πολιτικός.

Την ίδια στιγμή, ο εμπειρογνώμονας υγείας του SPD, Karl Lauterbach, έχει ταχθεί σαφώς κατά της υποχρέωσης εμβολιασμού  για το νοσηλευτικό προσωπικό.

Τα στοιχεία σχετικά με την προθυμία των νοσηλευτών να εμβολιαστούν δεν είναι αντιπροσωπευτικά, είπε. "Πρέπει να προσέξουμε να μην θέσουμε ένα πρόβλημα  που δεν υπάρχει ακόμη. Υποσχεθήκαμε επίσης να μην θεσπίσουμε υποχρεωτικό εμβολιασμό, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ομάδων. Πρέπει να κρατήσουμε το λόγο μας", δήλωσε ο Lauterbach, αναφερόμενος σε μια ενπαναλαμβανόμενη υπόσχεση από διάφορα μέλη της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ οι επιμολύνσεις στην Γερμανία έφτασαν τις 19.600 και οι θάνατοι τους 1060.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο