Σε αντίθεση με τη γνωστή πνευμονία, η πνευμονία από COVID-19 εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά στους πνεύμονες, δήλωσαν ερευνητές.

Αυτό μπορεί ενδεχομένως να εξηγεί γιατί η πνευμονία λόγω του νέου κορωνοιού διαρκεί περισσότερο και προκαλεί περισσότερη βλάβη σε σχέση με τη συνήθη πνευμονία, σημειώνουν ερευνητές του Northwestern Medicine στο Σικάγο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν κύτταρα του ανοσοποιητικού από τους πνεύμονες ασθενών με πνευμονία λόγω COVID-19 και τα συνέκριναν με κύτταρα ασθενών που είχαν άλλα είδη πνευμονίας.

Ενώ άλλα είδη πνευμονίας γρήγορα μολύνουν μεγάλες περιοχές των πνευμόνων, η πνευμονία από COVID-19 ξεκινά σε πολλές μικρές περιοχές των πνευμόνων.

Στη συνέχεια,  χρησιμοποιεί τα ανοσολογικά κύτταρα των πνευμόνων για την εξάπλωση στους πνεύμονες σε πολλές ημέρες ή εβδομάδες.

Αυτό μοιάζει με τον τρόπο που πολλές πυρκαγιές εξαπλώνονται σε ένα δάσος.

Η μακρά διάρκεια της πνευμονίας λόγω COVID-19, μπορεί ενδεχομένως να είναι η αιτία που προκαλεί πιο σοβαρές επιπλοκές σε σύγκριση με άλλα είδη πνευμονίας/

Οι ερευνητές, επίσης εντόπισαν κύτταρα του ανοσοποιητικού-μακροφάγα και Τ-κύτταρα, που θα μπορούσαν να είναι σημαντικοί στόχοι στην αντιμετώπιση της σοβαρής πνευμονίας από COVID-19.

Τα μακροφάγα προστατεύουν τους πνεύμονες αλλά μπορεί να μολυνθούν από τον νέο κορωνοιό και να συμβάλουν στην εξάπλωση της λοίμωξης μέσω των πνευμόνων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature.

 

Πηγές:
Nature.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα