Σε αντίθεση με τη γνωστή πνευμονία, η πνευμονία από COVID-19 εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά στους πνεύμονες, δήλωσαν ερευνητές.

Αυτό μπορεί ενδεχομένως να εξηγεί γιατί η πνευμονία λόγω του νέου κορωνοιού διαρκεί περισσότερο και προκαλεί περισσότερη βλάβη σε σχέση με τη συνήθη πνευμονία, σημειώνουν ερευνητές του Northwestern Medicine στο Σικάγο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν κύτταρα του ανοσοποιητικού από τους πνεύμονες ασθενών με πνευμονία λόγω COVID-19 και τα συνέκριναν με κύτταρα ασθενών που είχαν άλλα είδη πνευμονίας.

Ενώ άλλα είδη πνευμονίας γρήγορα μολύνουν μεγάλες περιοχές των πνευμόνων, η πνευμονία από COVID-19 ξεκινά σε πολλές μικρές περιοχές των πνευμόνων.

Στη συνέχεια,  χρησιμοποιεί τα ανοσολογικά κύτταρα των πνευμόνων για την εξάπλωση στους πνεύμονες σε πολλές ημέρες ή εβδομάδες.

Αυτό μοιάζει με τον τρόπο που πολλές πυρκαγιές εξαπλώνονται σε ένα δάσος.

Η μακρά διάρκεια της πνευμονίας λόγω COVID-19, μπορεί ενδεχομένως να είναι η αιτία που προκαλεί πιο σοβαρές επιπλοκές σε σύγκριση με άλλα είδη πνευμονίας/

Οι ερευνητές, επίσης εντόπισαν κύτταρα του ανοσοποιητικού-μακροφάγα και Τ-κύτταρα, που θα μπορούσαν να είναι σημαντικοί στόχοι στην αντιμετώπιση της σοβαρής πνευμονίας από COVID-19.

Τα μακροφάγα προστατεύουν τους πνεύμονες αλλά μπορεί να μολυνθούν από τον νέο κορωνοιό και να συμβάλουν στην εξάπλωση της λοίμωξης μέσω των πνευμόνων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature.

 

Πηγές:
Nature.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ετήσιος προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού από τα 40 σώζει ζωές [μελέτη]
Δοκιμάζονται γενετικά τεστ ακριβείας για 10 συχνές νόσους
H ώρα του ραντεβού