Τρεις φορές μέσα στις τελευταίες ημέρες ο ΕΟΔΥ καταχώρησε ετεροχρονισμένα στοιχεία ως και δύο μηνών, προσθέτοντάς τα ως νέα κρούσματα στην Κοζάνη, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται στρεβλή εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση του νομού, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης

Ο κ. Κασαπίδης ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνηθεί σε ποιο βαθμό το γεγονός αυτό είχε συνέπειες, αφενός στην υγεία και στην προστασία της ζωής των πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, και αφετέρου στην κοινωνική και οικονομική ζωή του νομού, επηρεάζοντας αποφάσεις για περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν, στις 12 Ιανουαρίου προστέθηκαν ως νέα 31 κρούσματα από δείγματα που είχαν ληφθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου (!). Την προηγούμενη μέρα, στις 11 Ιανοαρίου, είχαν προστεθεί ετεροχρονισμένα 9 κρούσματα της ίδιας περιόδου, ενώ άλλα 9 κρούσματα από παλιότερα τεστ είχαν προστεθεί διάσπαρτα στις ενημερώσεις προηγούμενων ημερών.

Όλα τα παραπάνω κρούσματα αφορούν την περιοχή του Δήμου Εορδαίας και η ετεροχρονισμένη προσθήκη τους οφείλεται στην καθυστερημένη αποστολή των στοιχείων από ιδιωτικό εργαστήριο με το οποίο έχει συμβληθεί το Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαϊδας.

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με τη μη τήρηση της διαδικασίας ιχνηλάτησης και απομόνωσης των επαφών των κρουσμάτων. "Πρέπει να παρέμβει η εισαγγελική αρχή για να διαπιστωθεί αν αυτό το γεγονός αποτέλεσε την αιτία μετάδοσης του ιού από ανυποψίαστους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν είχαν ενημερωθεί. Πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος και οι όποιες ευθύνες να αποδοθούν", τόνισε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα