Το εμβόλιο κατά της CoViD-19 περιορίζει ενδεχομένως, αλλά δεν αποτρέπει τη μετάδοση του κορωνοϊού.

Από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει ανακοινωθεί πως δεν είναι γνωστή η επίδραση του εμβολιασμού στη μείωση διασποράς του ιού. Με αυτό το δεδομένο, παραμένει ασαφές το κατά πόσο το "πιστοποιητικό εμβολιασμού" μπορεί να λειτουργήσει ως "διαβατήριο" μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας την "επείγουσα ανάγκη να υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να δομηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό σε όλα τα κράτη - μέλη".

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο "Politico", αν και η Ελλάδα δεν πρόκειται να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό ή προϋπόθεση για τα ταξίδια, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν. Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι το πιστοποιητικό θα προσφέρει, επίσης, ένα κίνητρο για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες ενθαρρύνονται να προχωρήσουν σε εμβολιασμό.

Μιλώντας στο Iatronet, μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σημείωσαν πως δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα για το κατά πόσον οι εμβολιασθέντες μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. 

Επικαλούμενοι αναλύσεις του ΕΜΑ, σημειώνουν πως από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δεν είναι ακόμη γνωστό αν όσοι κάνουν το εμβόλιο μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς της νόσου. Αυτό, διότι ο ιός μάλλον παραμένει στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Δεν είναι, όμως, γνωστό αν το ιικό φορτίο θα είναι επαρκές για να μολύνει άλλο άτομο.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό μάλλον δεν συμβαίνει με το εμβόλιο της Οξφόρδης, ενώ το εμβόλιο της Moderna ίσως μειώνει τον αριθμό των ασυμπτωματικών φορέων κατά 60%. Δεν είναι ακόμη τίποτε γνωστό για το εμβόλιο της Pfizer. Σε 2 με 3 μήνες, θα υπάρξουν πληροφορίες για όλα τα εμβόλια.

Γιατί θεωρείται χρήσιμο το "πιστοποιητικό εμβολιασμού" σε όσους ταξιδεύουν; Οι επιστήμονες εκτιμούν πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μεταδίδουν, ενώ για τους εμβολιασμένους δεν ξέρουμε ακόμη. 

Αν με μία πτήση ταξιδεύουν μη εμβολιασμένοι, μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο σε εμβολιασμένους. Αν είναι μόνον εμβολιασμένοι στην πτήση, η πιθανότητα ίσως είναι μικρότερη. Αν, επομένως, οι εμβολιασμένοι δεν μεταδίδουν ή μεταδίδουν λιγότερο από τους μη, τότε έχει βάση η πρόταση. 

Στρατηγική

Για την πρόταση του πρωθυπουργού ρωτήθηκε την Τετάρτη και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος δεν ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικός.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι διαδικασίες σχετικά με την πιστοποίηση του εμβολιασμού αποτελούν θέμα συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παρόμοιες προτάσεις - είπε - εξετάζονται πολύ προσεκτικά σε σχέση με θέματα, όπως οι διακρατικές μετακινήσεις και ο τουρισμός.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας Μαρία Τσολιά αναφέρθηκε στα παιδιά, λέγοντας πως ο εμβολιασμός δεν συστήνεται αυτή τη στιγμή, επομένως είναι απίθανο να ζητήσει κανείς πιστοποιητικό. 

Η κ. Τσολιά εκτίμησε πως κανείς δεν θα απαιτήσει πιστοποιητικό, ακόμα περισσότερο δεν θα είναι υποχρεωτικό για έγκυες ή θηλάζουσες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]