Προβληματική παραμένει η εικόνα με τους εμβολιασμούς κατά της CoViD-19. Ο ημερήσιος ρυθμός είναι 5.000 εμβολιασμοί, ο οποίος δεν μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη ανοσοποίηση του 60% του πληθυσμού, όπως είναι ο στόχος των επιστημόνων.

Για να πιάσουμε ως χώρα τον συγκεκριμένο στόχο, με τον τρέχοντα ρυθμό, πρέπει να λάβουμε υπόψη τα εξής δεδομένα:

  • Το 60% του πληθυσμού είναι 6.420.000 άτομα Χ 2 δόσεις = 12.840.000 εμβολιασμοί.
  • Με τον σημερινό ρυθμό, θα απαιτηθούν συνολικά 2.568 μέρες ή 85 μήνες ή 7 χρόνια, μέχρι να γίνουν οι απαιτούμενοι εμβολιασμοί.

Το απευκταίο αυτό σενάριο μπορεί να ανατραπεί με έναν και μόνο τρόπο: τη θεαματική ημερήσια αύξηση των εμβολιασμών.

Για να επιτευχθεί ο στόχος των 12.840.000 εμβολιασμών μέχρι τον Ιούνιο, θα πρέπει να διενεργούνται καθημερινά περισσότεροι από 77.000 εμβολιασμοί. Όσο πιο κοντά βρεθούμε σε αυτόν τον αριθμό, τόσο πιο κοντά θα είμαστε στον συνολικό στόχο.

Η κυβέρνηση αποδίδει τη σημερινή εικόνα στη μειωμένη παράδοση εμβολίων από τις παρασκευάστριες εταιρείες, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα είναι ίδιο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τα στοιχεία, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνουν τη συγκεκριμένη συλλογιστική.

Με 85.000 εμβολιασμούς συνολικά, η Ελλάδα έχει εμβολιάσει το 0,79% του πληθυσμού. Την ίδια ώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εμβολιάσει το 6,8% του πληθυσμού, η Ιταλία και η Ισπανία το 1,9%, η Γερμανία το 1,4%, η Κύπρος το 1,2%, ενώ Πορτογαλία και Τσεχία βρίσκονται στο 1%. Η χώρα μας συμβαδίζει - και στους εμβολιασμούς - με τη Γαλλία, όπου έχει εμβολιαστεί το 0,74% του πληθυσμού.

Διαμαρτυρίες

Ενόσω ο κρατικός μηχανισμός δίνει μάχη με μία κατάσταση που σαφώς τον ξεπερνά, υπάρχουν πολλά παράπονα από τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία.

Η Ένωση Ιατρών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) δημοσιοποίησε καταγγελία της γενικής συνέλευσης των γιατρών του Κρατικού της Νίκαιας. Σύμφωνα με αυτή, η διοίκηση του νοσοκομείου μετακινεί γιατρούς (μεταξύ των οποίων αναισθησιολόγο και ειδικευόμενους) για να στελεχώσουν τις "εμβολιαστικές γραμμές" στο νοσοκομείο Δυτικής Αττικής - "Αγία Βαρβάρα" επ’ αόριστον.

"Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης, για 1.018 εμβολιαστικά κέντρα δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί χωρίς την πρόσληψη προσωπικού που θα στελεχώσει τα κέντρα αυτά", τονίζει το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ.

Οι γιατροί του νοσοκομείου Νίκαιας, έπειτα από την υπαναχώρηση της κυβέρνησης από το αρχικό σχέδιο των "πολλών" εμβολιαστικών κέντρων, δέχονται προς χάριν των ηλικιωμένων της περιοχής να συμβάλουν στο εμβολιαστικό κέντρο του δικού τους νοσοκομείου χωρίς μετακινήσεις σε άλλα νοσοκομεία και χωρίς εκβιασμούς σε βάρος της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων και εξειδικευόμενων.

Επίσης, απαιτούν τις κατάλληλες υποδομές για να είναι ασφαλείς από ενδεχόμενη διασπορά της νόσου οι προσερχόμενοι προς εμβολιασμό ηλικιωμένοι.

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει, επίσης, και τις συνθήκες εμβολιασμού στο νοσοκομείο CoViD "Παμμακάριστος", καθώς επίσης και τη μεγάλη δυσλειτουργία σε κέντρα εμβολιασμού σε Κέντρα Υγείας (Κερατσίνι, Βύρωνα). 

ΠΑΓΝΙ

Από την Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΝΓΕ) καταγγέλλεται το περιεχόμενο εγγράφου του διευθυντή Διοικητικής - Οικονομικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΑΓΝΙ). Σε αυτό, γίνεται λόγος για "προσφορά υπηρεσίας ιατρών στο κέντρο εμβολιασμού" ειδικευμένων και ειδικευόμενων από τις 7.30 το πρωί έως τις 8.30 το βράδυ. Μάλιστα, σύμφωνα με την προφορική ενημέρωση που γίνεται  επιβεβαιώνεται ο εξαναγκασμός σε απλήρωτη υπερεργασία ως "κοινωνική προσφορά"!

Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ τονίζει πως επιβάλλεται, για πολύ σοβαρούς λόγους, τα νοσοκομεία να απεμπλακούν άμεσα από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, ο οποίος θα πρέπει να ανατεθεί σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού.

Μέχρι να γίνει αυτό - σημειώνει - δεν γίνονται αποδεκτοί εξαναγκασμοί και εκβιασμοί σε ειδικευόμενους, σε βάρος της εκπαίδευσής τους.

"Υπενθυμίζουμε σε όλους τους αρμόδιους ότι ο εξαναγκασμός σε απλήρωτη εργασία εκτός των άλλων αποτελεί ποινικό αδίκημα", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Θριάσιο

Σε καταγγελία έχουν προχωρήσει και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο "Θριάσιο". Κάνουν λόγο για σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του από την πρόσφατη απόφαση για δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων για τον γενικό πληθυσμό, χωρίς καμία προετοιμασία, χωρίς καμία ενημέρωση - εκπαίδευση των εργαζομένων και χωρίς καμία ενίσχυση με προσωπικό.

Σύμφωνα με το σωματείο, αντί να στελεχώσει τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η κυβέρνηση μειώνει τη χρηματοδότηση για τα Κέντρα Υγείας κατά 92 εκατομμύρια ευρώ και επιβαρύνει τα ήδη υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, που είναι στα όρια κατάρρευσης, υπονομεύοντας την εμβολιαστική προσπάθεια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’