Η κατανάλωση τηγανιτών τροφών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου, έδειξε ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων. Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στο Heart.

Ο κίνδυνος αυξάνει με κάθε επιπλέον μερίδα 114 γρ. την εβδομάδα.

Οι ερευνητές εστίασαν σε σχετικές έρευνες που δημοσιεύτηκαν έως τον Απρίλιο του 2020 και εντόπισαν 19.

Ανέλυσαν στοιχεία από 17, που αφορούσαν 562.445 συμμετέχοντες και 36.727 σημαντικά καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, για να αξιολογήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Εξέτασαν στοιχεία από 6 μελέτες σε 754.873 συμμετέχοντες και 85.906 θανάτους, για περίοδο 9,5 ετών, για να αξιολογήσουν την πιθανή σχέση μεταξύ τηγανιτών και θανάτων από καρδιαγγειακή νόσο και από οποιαδήποτε αίτιο.

Η ανάλυση έδειξε ότι σε σύγκριση με τη χαμηλότερη κατηγορία εβδομαδιαίας κατανάλωσης τηγανιτών,η υψηλότερη συνδεόταν με 28% αυξημένο κίνδυνο σημαντικών καρδιαγγειακών συμβάντων, 33% αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και 37% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Παρατηρήθηκε γραμμική σχέση μεταξύ κατανάλωσης τηγανιτών τροφών και μεγάλων καρδιαγγειακών συμβάντων, στεφανιαίος νόσου και καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι κίνδυνοι αύξαναν κατά 3%, 2%, και 12%,αντίστοιχα σε ευθυγράμμιση με κάθε εβδομαδιαία μερίδα 114 γρ.

Αρκετές έρευνες περιλάμβαναν μόνο ένα είδος τηγανιτών, όπως πατάτες, ψάρι ή σνακ, παρά συνολική πρόσληψη τηγανιτών, που μπορεί να δίνει χαμηλότερη εικόνα για τη σχέση που παρατηρήθηκε.

Δεν φάνηκαν σχέσεις για θανάτους από καρδιαγγειακής  νόσο ή από οποιοδήποτε αίτιο, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στους σχετικά μικρούς αριθμούς.

Ο σχεδιασμός των ερευνών ποίκιλε σημαντικά, ενώ όλες βασίστηκαν στη μνήμη των συμμετεχόντων.

Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς επηρεάζουν οι τηγανιτές τροφές τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου αλλά υπάρχουν αρκετές πιθανές εξηγήσεις.

Τα τηγανιτά ενισχύουν την πρόσληψη ενέργειας λόγω του περιεχομένου σε λιπαρά και δημιουργούν βλαβερά τρανς λιπαρά οξέα από υδρογονωμένα φυτικά έλαια, που συχνά χρησιμοποιούνται για τη μαγειρική τους. Το τηγάνισμα επίσης, ενισχύει την παραγωγή χημικών υποπροϊόντων που εμπλέκονται στη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού, ενώ τροφές όπως τηγανιτό κοτόπουλο και πατάτες, συνήθως έχουν πολύ αλάτι και συχνά συνοδεύονται από σακχαρούχα ροφήματα.

 

Πηγές:
Heart.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες