Ερευνητές ανέφεραν ότι εμβόλιο σε μορφή ρινικού σπρέι έναντι του νέου κωρονοιού, δείχνει υποσχόμενο σε δοκιμές που έγιναν σε τρωκτικά.

Τρωκτικά που έλαβαν 2 δόσεις του εμβολίου είχαν απόκριση με αντισώματα και Τ- κύτταρα, που ήταν αρκετά δυνατή για την καταστολή του SARS-CoV-2,

Το εμβόλιο επίσης μείωσε την πνευμονική βλάβη, τη φλεγμονή και τη βαρύτητα της νόσου στα τρωκτικά ,αναφέρουν επιστήμονες του Lancaster University και Texas Biomedical Research Institute στο San Antonio.

Ο Muhammad Munir, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η χορήγηση αυτού του εμβολίου σε μορφή ρινικού σπρέι εμπόδισε εντελώς τα ζώα από το να μεταδίδουν τον ιό.

Πρόσθεσε, ότι αυτό σημαίνει ότι η ανοσοποίηση του ανώτερου αναπνευστικού μέσω ρινικού σπρέι μπορεί να εμποδίσει τους ανθρώπους από το να μεταδίδουν τον ιό και να εμφανίζουν λοιμώξεις.

Ο Munir δήλωσε, ότι αν και το εμβόλιο έδειξε υποσχόμενο όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα στα τρωκτικά, χρειάζονται δοκιμές σε ανθρώπους.

Υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα στον εμβολιασμό με ρινικό σπρέι, όπως ότι δεν είναι επεμβατικός, προκαλεί τοπική ανοσία και αποτελεί εναλλακτική για ανθρώπους που φοβούνται τις βελόνες ή έχουν ευαισθησία στη θρόμβωση.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο βασίζεται σε κοινό ιό των πουλερικών (NDV), που μπορεί να αναπαραχθεί στους ανθρώπους, αλλά είναι αβλαβής.

Tα ευρήματα προδημοσιεύτηκαν στο BioRxiv.

Πηγές:
BioRxiv.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Κατάχρηση αντιβιοτικών σημειώθηκε κατά την πανδημία COVID-19
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας