Οι νέες μητέρες μπορεί ενδεχομένως να καταφέρουν να επανέλθουν στο σωματικό βάρος που είχαν πριν από την εγκυμοσύνη, αν επιλέξουν αποκλειστικά το θηλασμό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η επιλογή, αποκλειστικά, του θηλασμού, βοηθά τις μητέρες να χάσουν το βάρος που συσσώρευσαν στην εγκυμοσύνη και να το κατορθώσουν πιο γρήγορα σε σχέση με τις γυναίκες που δεν επέλεξαν αποκλειστικά το θηλασμό, σημειώνει ο Dr.

Alex Kojo Anderson, του Πανεπιστημίου της Γεωργίας.

Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε το βάρος γυναικών πριν την εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό με το βάρος που είχαν 12 εβδομάδες μετά τον τοκετό, σε 24 μητέρες, ηλικίας 19 έως 42 ετών. Δεκαεπτά από τις μητέρες επέλεξαν να θηλάσουν αποκλειστικά, ενώ εννέα χρησιμοποίησαν φόρμουλα ή συνδυασμό φόρμουλας και θηλασμού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο ‘International Breastfeeding Journal’ κατά τις 4 πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, οι μητέρες της ομάδας που χρησιμοποίησε και τους δυο τρόπους έχασαν το περισσότερο βάρος που είχαν την ώρα του τοκετού, σε σχέση με τις μητέρες που θήλασαν αποκλειστικά.

Ωστόσο, από την όγδοη έως την 12 εβδομάδα η τάση αντιστράφηκε. Όταν η ερευνητική ομάδα συνέκρινε την απώλεια βάρους μετά τον τοκετό με το βάρος πριν την εγκυμοσύνη, φάνηκε πως οι γυναίκες που θήλασαν αποκλειστικά έχασαν περισσότερο βάρος στις 2,4,8 και 12 εβδομάδες μετά τον τοκετό, σε σχέση με τις μητέρες που τάιζαν το παιδί τους με δυο τρόπους.

Η τάση αυτή απώλειας βάρους ήταν εμφανής παρά τη μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων και το χαμηλότερο επίπεδο δραστηριότητας των γυναικών που θήλαζαν, σε σύγκριση με τις γυναίκες που χρησιμοποίησαν και τους δυο τρόπους.

Επιπλέον, η τάση στο ποσοστό απώλειας σωματικού λίπους ήταν στατιστικά σημαντική μεταξύ των γυναικών που θήλασαν αποκλειστικά και όχι στην άλλη ομάδα.

Τα αποτελέσματα προσφέρουν περαιτέρω ενδείξεις ότι ο αποκλειστικός θηλασμός επιτρέπει μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σχέση με το μεικτό τάισμα, στις μητέρες, ακόμα και στην αρχική περίοδο μετά τον τοκετό, σημειώνει ο Anderson.

Η ενθάρρυνση των νέων μητέρων να επιλέγουν αποκλειστικά το θηλασμό είναι ένας τρόπος να βοηθηθούν στην αποφυγή της παχυσαρκίας, καταλήγει η ερευνητική ομάδα.

Πηγές:
‘International Breastfeeding Journal’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι