Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι γυναίκες κάτω των  55 ετών με διαβήτη τύπου 2, έχουν δέκα φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο εντός εικοσαετίας, σε σχέση με γυναίκες χωρίς διαβήτη.

Ακόμα και  η υπέρταση μόνο, φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής νόσου κατά 600%, ανέφεραν ερευνητές του Brigham and Women's Hospital στη Βοστόνη.

Η  ρύθμιση των παραγόντων κινδύνου σε μικρότερη ηλικία είναι σημαντική και μπορεί να μειώσει σημαντικά τα καρδιαγγειακά συμβάντα στο μέλλον δήλωσε η Dr. Shuchie Jaggi.

Ερευνητές ανέλυσαν 50 παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια σε  28.000 Aμερικανίδες.

Για παράδειγμα, παρακολούθησαν  50 βιοδείκτες που συνδέονται με την καρδιαγγειακή υγεία, όπως η χοληστερόλη και η γλοκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (A1C).

Οι 2 παράγοντες είχαν ασθενέστερη σχέση με την έναρξη καρδιακής νόσου σε γυναίκες κάτω των 55 ετών σε σχέση με την αντίσταση στην ινσουλίνη (LPIR) .

Ενώ η LDL χοληστερόλη συνδεόταν με  40% αύξηση του κινδύνου καρδιακής νόσου σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, μη φυσιολογική μέτρηση  LPIR συνδεόταν με αύξηση  600% . Γενικά, η έρευνα ανακάλυψε ότι γυναίκες κάτω των 55 ετών με διαβήτη τύπου 2, είχαν δέκα φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιοπάθειας τα επόμενα 20 χρόνια.

Σε κατά τα άλλα υγιείς γυναίκες, η αντίσταση στην ινσουλίνη, ο διαβήτης 2 και το μεταβολικό σύνδρομο ήταν σημαντικοί παράγοντες που συνέβαλαν σε πρόωρα στεφανιαία συμβάντα.

Οι ερευνητές εξηγούν, ότι γυναίκες κάτω των 55 ετών με παχυσαρκία είχαν τετραπλάσιο κίνδυνο στεφανιαίων συμβάντων, όπως και γυναίκες που κάπνιζαν ή είχαν υπέρταση. Η σωματική δραστηριότητα και το οικογενειακό ιστορικό, είναι επίσης μέρος της εικόνας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Cardiology.

 

Πηγές:
JAMA Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;