Ερευνητές του Karolinska Institutet έδειξαν ότι ασθενείς με σοβαρή COVID-19 έχουν σημαντικά αυξημένα επίπεδα ενός είδους κυττάρων του ανοσοποιητικού στο αίμα, τα μυελικά κατασταλτικά κύτταρα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Investigation, μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει την κατανόηση του πώς οι αρχικές αποκρίσεις του ανοσοποιητικού επηρεάζουν τη σοβαρότητα της νόσου.

Ερευνητές του Karolinska Institutet, Karolinska University Hospital, Stemirna Therapeutics στη Σαγκάη και Stanford University μελέτησαν ένα είδος κυττάρων του ανοσοποιητικού, τα μυελικά κατασταλτικά κύτταρα και τον πιθανό τους ρόλο στην COVID-19.

Τα M-MDSC έχει φανεί πως αυξάνονται σε άλλες φλεγμονώδεις νόσους και η κατασταλτική τους επίδραση στη δραστηριότητα των Τ κυττάρων έχει αναδειχτεί. Ο ρόλος των M-MDSC στις αναπνευστικές λοιμώξεις όμως είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστος. Καθώς τα χαμηλά επίπεδα T κυττάρων είναι αποτύπωμα της COVID-19, έχει ενδιαφέρον να κατανοηθεί ο ρόλος των M-MDSC.

Η έρευνα περιέλαβε 147 ασθενείς με μέτρια έως μοιραία COVID-19, από τους οποίους έλαβαν επανειλημμένως δείγματα αίματος και δείγματα από το αναπνευστικό σύστημα. Στη συνέχεια συγκρίθηκαν με ασθενείς με γρίπη και με υγιείς.

Τα αποτελέσματα δείχνουν, ότι ασθενείς με σοβαρή COVID-19 έχουν σημαντικά αυξημένα επίπεδα M-MDSC στο αίμα σε σύγκριση με ελαφρότερα περιστατικά και με υγιείς. Ασθενείς με COVID-19 είχαν λιγότερα  T κύτταρα στο αίμα σε σχέση με υγιείς και εμφάνισαν σημάδια βλάβης στη λειτουργία τους.

Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι τα επίπεδα M-MDSC στην αρχή της νόσου φάνηκαν να αντικατοπτρίζουν επακόλουθη σοβαρότητα της νόσου.

 

Πηγές:
Journal of Clinical Investigation.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η πίεση στη μήτρα επηρεάζει τον σχηματισμό των χαρακτηριστικών του προσώπου [μελέτη]
Κρούσματα λιστερίωσης από τυρί στη Γαλλία - Πρόωροι τοκετοί σε εγκύους
ΙΑΣΩ Παίδων: 12η Υβριδική Επιστημονική Ημερίδα ''Σύγχρονα Παιδιατρικά Θέματα''