Η σχιζοφρένεια είναι δεύτερος, μετά την ηλικία, παράγοντας κινδύνου θανάτου από COVID-19, έδειξε  νέα έρευνα.

Άνθρωποι με την συγκεκριμένη ψυχική νόσο είναι γνωστό πως έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν από COVID-19, αλλά νέα έρευνα αναφέρει ότι επίσης είναι περισσότερο πιθανό να πεθάνουν από αυτή.

Ο  Dr. Donald Goff, του NYU Langone στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι η μεγάλη ηλικία παραμένει ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου θνητότητας από τη νόσο, αλλά στη νέα έρευνα η σχιζοφρένεια ξεπέρασε ακόμα και την καρδιακή, πνευμονική και νεφρική νόσο.

Ο Goff,  πιστεύει πως άνθρωποι με σχιζοφρένεια θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό και να ενθαρρύνονται  να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Στην έρευνα, άνθρωποι με σχιζοφρένεια είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες θανάτου από COVID-19, σε σύγκριση με ανθρώπους χωρίς τη νόσο και αυτό ίσχυε ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο θανάτου από COVID.

Η αυξημένη πιθανότητα θανάτου δεν συνδέεται με κινδύνους που είναι γνωστό ότι συνδέονται με την ψυχική νόσο, όπως υψηλότερο ποσοστά καρδιακής νόσου, διαβήτη και κάπνισμα.

Μπορεί ενδεχομένως να υπάρχουν ελλείψεις στο ανοσοποιητικό σύστημα που θα μπορούσαν να συνδέονται με γενετικούς παράγοντες.

Oρισμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας προκαλούν αύξηση βάρους και αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη και θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο.

Ο Goff επισκόπησε ιατρικούς φακέλους  7.350 αντρών και γυναικών που αντιμετωπίστηκαν για COVID-19 στη Νέα Υόρκη τον περασμένα Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Από αυτούς, το 14% διαγνώστηκαν με σχιζοφρένεια, διαταραχές διάθεσης ή άγχος, αλλά μόνο όσοι είχαν σχιζοφρένεια ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν από COVID μετά τη λοίμωξη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Psychiatry.

 

Πηγές:
JAMA Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση