Ερευνητές του University of Nottingham,  ανακάλυψαν νέα αντιική ιδιότητα σε φάρμακο, που θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στον τρόπο αντιμετώπισης μελλοντικών πανδημιών, περιλαμβανομένης της COVID-19.

Η έρευνα δείχνει ότι η θαψιγαργίνη, (Thapsigargin) είναι υποσχόμενο αντιικό ευρέος φάσματος, πολύ αποτελεσματικό έναντι του ιού SARS-CoV-2, του RSV και της γρίπης τύπου  A.

Στην έρευνά της, η ομάδα διαπίστωσε ότι το αντιικό φυτικής προέλευσης σε μικρές δόσεις προκαλεί πολύ αποτελεσματική αντιική εγγενή ανοσολογική απόκριση έναντι 3 κύριων ειδών ιών του αναπνευστικού.

Σε μελέτες σε κύτταρα και πειραματόζωα, ανακάλυψαν ότι είναι αποτελεσματική έναντι ιικής λοίμωξης όταν χρησιμοποιείται πριν ή κατά τη διάρκεια ενεργούς λοίμωξης και μπορεί να εμποδίζει τον ιό από την αναπαραγωγή στα κύτταρα για τουλάχιστον 48 ώρες μετά από έκθεση 30 λεπτών.

Δήλωσαν επίσης ότι είναι σταθερή στο όξινο pH στομάχου και μπορεί επομένως να ληφθεί από το στόμα. Επίσης δεν ήταν ευαίσθητη στην αντίσταση του ιού και ήταν τουλάχιστον αρκετές εκατοντάδες φορές πιο αποτελεσματική από τις τρέχουσες επιλογές αντιικών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η θαψιγαργίνη είναι ασφαλής ως αντιικό.

Ο καθηγητής Kin-Chow Chang ,δήλωσε ότι ενώ ακόμα είμαστε στα αρχικά στάδια έρευνας στο αντιικό και στην επίδρασή του στο πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν ιοί όπως ο SARS-CoV-2,, τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά. Νέας γενιάς αντιικά όπως η θαψιγαργίνη θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο και την αγωγή λοιμώξεων.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο Viruses.

Πηγές:
Viruses.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα