Συχνά χρησιμοποιούμενο σκεύασμα για το άσθμα, φαίνεται ότι μειώνει την ανάγκη νοσηλείας και το χρόνο ανάρρωσης σε ασθενείς με COVID-19, αν δοθεί εντός 7 ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ανακοίνωσαν  ερευνητές του University of Oxford.

Tα ευρήματα προέκυψαν από έρευνα ενδιάμεσου σταδίου με το στεροειδές budesonide.

Η μελέτη, που διήρκεσε 28 ημέρες και έγινε σε 146 ασθενείς, υπέδειξε ότι το εισπνεόμενο budesonide μείωσε τον κίνδυνο επείγουσας περίθαλψης ή νοσηλείας κατά 90% σε σύγκριση με τη συνήθη φροντίδα.

Ερευνητές δήλωσαν, ότι εμπνεύστηκαν τη δοκιμή από το γεγονός ότι ασθενείς με χρόνια αναπνευστική νόσο στους οποίους συνταγογραφούνται συχνά εισπνεόμενα στεροειδή, εκπροσωπήθηκαν σημαντικά λιγότερο στους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 στην αρχή της πανδημίας.

Αρχικά στοιχεία της έρευνας, έδειξαν επίσης ότι εθελοντές που αντιμετωπίστηκαν με budesonide εμφάνισαν πιο γρήγορα ύφεση του πυρετού και λιγότερα επίμονα συμπτώματα.

Η ερευνήτρια Mona Bafadhel, βρίσκει ενθαρρυντικό το ότι ένα σχετικά ασφαλές, ευρέως διαθέσιμο και καλά μελετημένο φάρμακο, θα μπορούσε να έχει επίδραση στην πίεση που ασκεί η πανδημία.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι