Δεν είναι πανάκεια οι εμβολιασμοί στη μετάδοση και επικράτηση μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού. Απαιτείται συνεχής εφαρμογή μέτρων περιορισμού, κυρίως όταν ο μαζικός εμβολιασμός θα βρίσκεται στην τελική του φάση. 

Τα παραπάνω προκύπτουν - μεταξύ άλλων - από υπό δημοσίευση επιστημονικό άρθρο, με τίτλο "Μετάδοση, εμβολιασμοί και ανθεκτικά στελέχη του SARS-CoV-2", την οποία υπογράφει ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης (φωτογραφία) και οι συνεργάτες του Fyodor Kondrashov, Simon Rella και Yuliya Kulikova.

Στη μελέτη, που παρατίθεται πιο κάτω, επισημαίνεται πως τα εμβόλια θεωρούνται σήμερα η καλύτερη διαθέσιμη λύση για τον έλεγχο της συνεχιζόμενης πανδημίας. Η εμφάνιση, όμως, ανθεκτικών στελεχών του ιού στο εμβόλιο μπορεί να προκύψει πολύ γρήγορα.

Για να ποσοτικοποιήσουν τον κίνδυνο ενός τέτοιου σεναρίου, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα μοντέλο, με το οποίο αξιολόγησαν την πιθανότητα. Χρησιμοποιώντας παραμέτρους που μοιάζουν ρεαλιστικά με τη μετάδοση SARS-CoV-2, διαμορφώθηκε ένα μοτίβο κυματοειδούς πανδημίας.

Εξετάστηκε, έτσι, η επίδραση του ρυθμού εμβολιασμού και η ισχύς των μη φαρμακευτικών μέτρων παρέμβασης στην πιθανότητα εμφάνισης ανθεκτικού στελέχους.

Βρήκαν πως η υψηλότερη πιθανότητα για εμφάνιση ανθεκτικού στελέχους, υπάρχει όταν μειώνονται τα μέτρα περιορισμού του ιού (μη φαρμακευτικά) και όταν τα περισσότερα άτομα στον γενικό πληθυσμό έχουν εμβολιαστεί.

Εκστρατεία

Κατά συνέπεια, το μοντέλο δείχνει ότι μία περίοδος μείωσης της μετάδοσης - κοντά στο τέλος της εκστρατείας εμβολιασμού - μπορεί ουσιαστικά να μειώσει την πιθανότητα δημιουργίας ανθεκτικών στελεχών.

Η επιστημονική ομάδα τονίζει πως τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να διατηρούν μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις σε όλη την περίοδο του εμβολιασμού.

Συμπερασματικά, το μοντέλο αναδεικνύει τρεις παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση και δημιουργία στελέχους ανθεκτικού στο εμβόλιο: υψηλή πιθανότητα αρχικής εμφάνισης ανθεκτικού στελέχους, υψηλός αριθμός μολυσμένων ατόμων και χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας