Εντείνεται ο ανταγωνισμός στην αγορά των σκευασμάτων για την καταπολέμηση της χοληστερόλης, καθώς  η Regeneron απέκτησε έγκριση για το evinacumab-dgnb που αφορά στη θεραπεία ασθενών με την εξαιρετικά σπάνια νόσο HoFH (ομόζυγη οικογενειακή υπερχοληστερολαιμία). Αγορά στην οποία πρωταγωνιστεί και η  Amgen .

Ετσι, το evinacumab-dgnb  προστίθεται στις θεραπείες μείωσης των λιπιδίων σε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω με HoFH, η οποία επηρεάζει περίπου 1.300 ασθενείς στις ΗΠΑ. Είναι η τελευταία κυκλοφορία φαρμάκων για τη χοληστερόλη από τη Regeneron μετά την κυκλοφορία του alirocumab που προήλθε από τη συνεργασία της με τη Sanofi το 2015.

Ωστόσο, το evinacumab-dgnb είναι μια «πρώτη θεραπεία στο είδος της και λειτουργεί σε μια εντελώς διαφορετική πορεία» από τα φάρμακα PCSK9, δήλωσε ο  εκπρόσωπος της Regeneron. Το νέο φάρμακο θα έχει τιμή καταλόγου περίπου 450.000 δολ. ετησίως.
Αυτή τη στιγμή, αν και υπάρχουν πολλές θεραπείες για τη μείωση της χοληστερόλης LDL, πολλοί ασθενείς με HoFH δεν μπορούν να φτάσουν τα επίπεδά τους σε ένα χαμηλό και συνάμα υγιές επίπεδο, δήλωσε η ιδρυτής και διευθύνουσα σύμβουλος του FH Foundation Katherine Wilemon.

Η κληρονομική ασθένεια οδηγεί τους ασθενείς να παράγουν «εξαιρετικά υψηλά» επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, με αποτέλεσμα «πολύ πρώιμη και επιθετική καρδιαγγειακή νόσο». Εάν δεν αντιμετωπιστεί η χοληστερόλη, οι ασθενείς συχνά αντιμετωπίζουν καρδιακές προσβολές κατά την πρώτη ή τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους.

Στη δοκιμή, οι ασθενείς που έλαβαν evinacumab-dgnb εμφάνισαν μείωση της χοληστερόλης LDL κατά μέσο όρο 49% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο την 24η εβδομάδα . Σχεδόν όλοι οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο ήταν σε στατίνες και σχεδόν το 80% λάμβαναν φάρμακο PCSK9, δήλωσε η Regeneron.  

 

Πηγές:
https://www.fiercepharma.com/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια