Η κατανάλωση ακόμα και ενός κομματιού ψαριού από τα παιδιά πριν την ηλικία των 9 μηνών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να εμφανίσουν έκζεμα, σύμφωνα με Σουηδούς ερευνητές.

Η εισαγωγή ψαριού οποιουδήποτε είδους στη διατροφή μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης της πάθησης του δέρματος κατά 25% σε σχέση με παιδιά που δεν έφαγαν ποτέ ψάρι, σημειώνει ο παιδίατρος Bernt Alm, του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία.

Το κυριότερο εύρημα είναι ότι η εισαγωγή ψαριού νωρίς ήταν ωφέλιμη, δήλωσε ο Alm. Δεν φάνηκε να υπάρχει σχέση με την ποσότητα ή το είδος του ψαριού. Ο ερευνητής πιστεύει ότι περισσότερη σημασία έχει η χρονική στιγμή της εισαγωγής ψαριού στη διατροφή.

Το έκζεμα είναι χρόνια πάθηση, που επηρεάζει μεταξύ 10%-15% των παιδιών και μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στο δέρμα, ερυθρότητα και ξηρότητα. Συνήθως, επηρεάζει αυτούς που έχουν τάση για αλλεργίες.

Η σουηδική έρευνα είναι μέρος έρευνας που παρακολουθεί τη μακροπρόθεσμη υγεία σχεδόν 17.000 νεογνών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του εκζέματος αλλά ο θηλασμός και η κατοχή χνουδωτού κατοικίδιου δεν είχαν επίδραση.

Το ψάρι στη διατροφή φάνηκε να είναι σημαντικό, αλλά ο Alm δήλωσε ότι θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να εξακριβωθούν οι αιτίες. Δεν υπήρχε παραπάνω προστασία από ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που παρέχουν άλλα οφέλη στην υγεία, δήλωσε ο Alm, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να έχει σχέση η επίδρασή τους στο αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘British Medical Journal.’

Πηγές:
'British Medical Journal'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προχωρημένες επαφές για πώληση της Innovis Pharma
Πρώτη προκήρυξη για 53 μόνιμους ψυχιάτρους του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΕΔΥΨΥ)
Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και μια αίσθηση ανεκπλήρωτου