Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αγνοούν τους ασθενείς με ψυχικά προβλήματα στις στρατηγικές εμβολιασμού που έχουν χαράξει κατά του Κορωνοϊού παρόλο που αυτοί είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στο να προσβληθούν από τη νόσο, προειδοποίησαν πρόσφατα κορυφαίοι οργανισμοί για την ψυχική υγεία.

Από τις 20 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα μόνο η Ολλανδία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Δανία βρέθηκαν να αναγνωρίζουν την ψυχική ασθένεια ως ιατρική κατάσταση υψηλού κινδύνου και έχουν προβεί σε ειδικές διατάξεις για τον εμβολιασμό των ασθενών.

«Αυτοί οι ασθενείς αγνοούνται εντελώς στα περισσότερα σχέδια εμβολιασμού και αυτό πρέπει να αλλάξει», δήλωσε η Livia De Picker, καθηγήτρια στο Πανεπιστημιακό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Campus Duffel στο Βέλγιο, η οποία ηγήθηκε της έρευνας.

«Η πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι εάν κάποιος έχει ψυχιατρική διαταραχή, ο κίνδυνος μόλυνσης από COVID αυξάνεται κατά 65% ενώ οι ασθενείς με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα έχουν έως και διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν».

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Lancet Psychiatry.

Οι ερευνητές που διεξήγαγαν την έρευνα, κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να διασφαλίσει ότι οι ευάλωτοι αυτοί ασθενείς πρέπει να έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό.

 

Πηγές:
Lancet Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια