Αποτελέσματα από μεγάλη έρευνα έδειξαν ότι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο λάρυγγα και τον οισοφάγο.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Christian C. Abnet, του National Cancer Institute, εξέτασαν 490.605 ενηλίκους που συμμετείχαν στην NIH-AARP Diet and Health Study, έρευνα που έστελνε ερωτηματολόγια το διάστημα 1995-1996 σε 3.5 εκατομμύρια ανθρώπους 50 έως 71 ετών στις ΗΠΑ.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από ασφαλιστικές αποζημιώσεις , οι ερευνητές υπολόγισαν ότι 24% των συμμετεχόντων είχε ιστορικό ΓΟΠ.

Τα επόμενα 16 χρόνια, 931 ασθενείς εμφάνισαν αδενοκαρκίνωμα οισοφάγου, 876 εμφάνισαν καρκίνο στο λάρυγγα και 301 στον οισοφάγο.

Άνθρωποι με ΓΟΠ είχαν περίπου δυο φορές υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποιο από τα παραπάνω είδη καρκίνου και ο αυξημένος κίνδυνος ήταν παρόμοιος σε ομάδες που κατηγοριοποιήθηκαν με βάση το φύλο, το κάπνισμα και το αλκοόλ. Οι ερευνητές μπόρεσαν να αναπαράξουν τα ευρήματα όταν περιόρισαν την ανάλυση στο υποσύνολο των στοιχείων αποζημίωσης 107.258 ενηλίκων.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι περίπου το 17% αυτών των καρκίνων στο λάρυγγα και τον οισοφάγο συνδέονταν με τη ΓΟΠ.

Χρειάζονται νέες έρευνες ώστε να χαρακτηριστεί η ΓΟΠ παράγοντας κινδύνου για καρκίνο, δήλωσαν ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο  Cancer.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ανθρωποι που διαγνώστηκαν με στεφανιαία νόσο νωρίς, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για μελλοντική άνοια [μελέτη]
Πόσοι ακριβείς είναι οι ιατρικές συμβουλές για θέματα ψυχικής υγείας που παρέχονται μέσω Διαδικτύου [μελέτη]
Πώς συνδέεται η καθιστική ζωή με τα ινομυώματα [μελέτη]