Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα που δείχνει την πιθανότητα η βιταμίνη B6 να μειώνει τις πιθανότητες καταιγίδας κυτοκινών στη νόσηση από covid-19.

Στη μελέτη τους, ερευνητές σημειώνουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η βιταμίνη B6 ασκεί προστατευτική επίδραση έναντι χρόνιων νόσων όπως καρδιαγγειακές νόσους και διαβήτη μειώνοντας τη φλεγμονή, τα φλεγμονώματα και το οξειδωτικό  στρες.

Η καθηγήτρια Kumrungsee σημείωσε ότι η θρόμβωση και η καταιγίδα κυτοκινών μπορεί να συνδέονται στενά με τη σοβαρότητα της COVID-19.

Η βιταμίνη B6 είναι γνωστή ουσία με αντιθρομβωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η έλλειψή της συνδέεται με χαμηλότερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και υψηλότερη ευαισθησία σε ιικές λοιμώξεις.

Η βιταμίνη B6 έχει στενή σχέση με το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα επίπεδά της πάντα πέφτουν σε ανθρώπους με χρόνια φλεγμονή, όπως παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιοπάθεια.

Η προσπάθεια των ερευνητών σε αυτή τη μελέτη είναι να ρίξουν φως στην πιθανή εμπλοκή της βιταμίνης B6 στη μείωση της σοβαρότητας της COVID-19.

Η καθηγήτρια προσδοκά κλινικές μελέτες που θα εξετάσουν την υπόθεση.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα