Την πιο δύσκολη και αγωνιώδη περίοδο, μετά την κρίση της Θεσσαλονίκης, περνά το σύστημα οργάνωσης των επιχειρήσεων Υγείας στην Αττική,

Αυτό αναφέρει στο Iatronet ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) Νίκος Παπαευσταθίου, σε σχέση με την εξέλιξη της επιδημίας και τις δυνατότητες του συστήματος να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες:

"Παρακολουθούμε τις εξελίξεις από πολύ κοντά και είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να διαχειριστούμε την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο", σημειώνει ο κ. Παπαευσταθίου, για να σημειώσει: "Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά ακόμη διαχειρίσιμη".

Στο ερώτημα για το εάν βιώνει την πιο δύσκολη περίοδο στη διάρκεια της επιδημίας είπε: "Ναι, μετά από εκείνη της Θεσσαλονίκης".

Για το εάν επαρκούν οι μονάδες εντατικής θεραπείας, ανέφερε πως - στην παρούσα φάση - λειτουργούν 300 κλίνες ΜΕΘ CoViD στην Αττική, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 40 στο τέλος της εβδομάδας.

Σε περίπτωση που απαιτηθούν περισσότερες, έχουν εξασφαλιστεί 120 κλίνες non CoViD από ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου να νοσηλεύσουν ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας και να διαμορφωθούν επιπλέον κλίνες CoViD σε δημόσια νοσοκομεία.

Οριακή

Η κατάσταση, πάντως, παραμένει οριακή στην Αττική, με τις εισαγωγές να αυξάνονται καθημερινά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο είναι η μετατροπή σε ΜΕΘ CoViD νοσοκομειακών χώρων, όπου σήμερα λειτουργούν μονάδες αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ), χειρουργεία και χώροι ανάνηψης.

Για την κάλυψη των αναγκών, υπάρχουν διαθέσιμοι 150 ειδικοί αναπνευστήρες, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν στους συγκεκριμένους χώρους και να υποστηρίξουν άτομα με σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα.

Από την Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία γίνεται λόγος για πληρότητα άνω του 90% στις ΜΕΘ CoViD της Αττικής.

Στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής (ΥΠΕ), η πληρότητα αγγίζει το 90%, ενώ η εικόνα είναι δύσκολη και στα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου, στην οποία ανήκουν νοσοκομεία, όπως το "Αττικόν", το "Ασκληπιείο" Βούλας, το "Τζάνειο" και το "Θριάσιο".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας