“Σήμερα, ως δημοκρατική δύναμη ευθύνης, αλλά και ως η επόμενη κυβέρνηση αυτού του τόπου, ανακοινώνουμε δημόσια το σχέδιό μας για την Υγεία: το νέο ΕΣΥ”.

Με τα λόγια αυτά ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε την κεντρική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως διευκρίνισε, η πρόταση δεν διαμορφώθηκε στα κομματικά γραφεία, αλλά είναι αποτέλεσμα πολλών συζητήσεων με επιστήμονες της Υγείας, ενώ, σαφώς, πολλά σημεία της βασίσθηκαν στην εμπειρία από την (εν εξελίξει) πανδημία.

“Δεν είναι απλά μια προγραμματική δέσμευση, είναι εθνική επιταγή, η κορυφαία μας πολιτική προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια. Ένα νέο ΕΣΥ με αξία τη ζωή, που θα εμπνέει σιγουριά, αξιοπιστία και κύρος”, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Αναφερόμενος δε, στα τεράστια κενά που αναδείχθηκαν και αναδεικνύονται λόγω της πανδημίας, πρόσθεσε:

“Από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, πάνω από 6.500 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους. Αν είχαμε ένα αποτελεσματικό και αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας, πολλοί από αυτούς θα είχαν προσέλθει έγκαιρα στα νοσοκομεία και η εξέλιξη της υγείας τους μπορεί να ήταν διαφορετική. Αν είχαμε επάρκεια σε γιατρούς και νοσηλευτές και ικανοποιητικό αριθμό κλινών στις ΜΕΘ, δε θα χρειαζόταν τα νοσοκομεία μας να θεραπεύουν σχεδόν αποκλειστικά ασθενείς COVID και να γίνεται επιλογή ασθενών που θα χειρουργηθούν. Όπως και κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί σήμερα, ότι είναι άχρηστα τα δημόσια νοσοκομεία και καλό είναι να γκρεμίσουμε κάνα δυο”.

Tα πέντε κομβικά, όπως τα χαρακτήρισε, σημεία του Σχεδίου για το νέο ΕΣΥ, είναι:

Σημείο πρώτο: Οι ανθρώπινοι Πόροι

Επίκεντρο στο ΝΕΟ ΕΣΥ είναι ο άνθρωπος. Ο ασθενής από τη μία - ο εργαζόμενος στο Σύστημα Υγείας από την άλλη. Το Σχέδιό μας, λοιπόν, προβλέπει:

Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών που αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο χρόνο (σε συνθήκες πανδημίας!) χωρίς να αντικατασταθούν.

Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.

Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στη πρώτη γραμμή.

Αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ

Ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών ΕΣΥ στις άγονες και νησιωτικές περιοχές

Αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε ο εισαγωγικός μισθός για τον πρωτοδιόριστο γιατρό να είναι τα 2.000€.

Αναλογικές αυξήσεις των μισθών για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό.

Ένταξη όλων των εργαζόμενων στο Καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών.

Σημείο δεύτερο: Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα:

 • Τριπλασιασμός δομών ΤΟΜΥ. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα πάμε στις 380 σε όλη τη χώρα.
 • Εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.
 • Τη λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.
 • Το Δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ' οίκον Φροντίδας.
 • Οι Κινητές Ομάδες Υγείας, που αφορούν κυρίως τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και η Σχολική Υγειονομική Φροντίδα, με τη συγκρότηση των Σχολικών Ομάδων Φροντίδας Υγείας (Σ.Ο.Φ.Υ.) με ειδικευμένους παιδοψυχολόγους και νοσηλευτές στα σχολεία της χώρας, συμπληρώνουν την Πρώτη Βαθμίδα.

Για τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα:

 • Η Ανάπτυξη κρεβατιών ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) και ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
 • Η λειτουργική επάρκεια των Νοσοκομείων της περιφέρειας ώστε να αποφεύγεται η μεγάλη μετακίνηση ασθενών προς τα κεντρικά Νοσοκομεία.
 • Η ανάπτυξη νέων ειδικών νοσοκομειακών δομών (Ογκολογικά, Καρδιοχειρουργικά, Παιδιατρικά) με κριτήριο τη νοσηρότητα και την απουσία ανάλογων μονάδων σε μεγάλες γεωγραφικές περιφέρειες.
 • Η επιχειρησιακή ολοκλήρωση του ΕΚΑΒ, με πανελλαδικό δίκτυο διακομιδής ασθενών με χερσαία, εναέρια αλλά και πλωτά πλέον μέσα.

Σημείο τρίτο: Η Φαρμακευτική Πολιτική

 • Εγγυημένη πρόσβαση όλων των ασθενών στις σύγχρονες φαρμακευτικές θεραπείες.
 • Στήριξη της εγχώριας έρευνας.
 • Καθοριστική μείωση της συμμετοχής στο φάρμακο για τους χρόνια πάσχοντες.

Σημείο τέταρτο: Ο ΕΟΠΥΥ

 • Διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών για το σύνολο του πληθυσμού.
 • Πλήρης κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες, γιατί όπως δεν κάνει διακρίσεις η ασθένεια, έτσι δεν κάνει διακρίσεις και η Πολιτεία απέναντι στον ασθενή.
 • Κάλυψη νέων υπηρεσιών, όπως η οδοντιατρική φροντίδα για παιδιά και ενήλικες.

Σημείο πέμπτο: Οι Εθνικές Οριζόντιες Στρατηγικές για ένα νέο Χάρτη Υπηρεσιών Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία από την πανδημία

 • Η αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας, με έμφαση στην πρόληψη και στην προαγωγή της Υγείας.
 • Συγκρότηση σύγχρονου μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης.
 • Αποκέντρωση των υπηρεσιών του ΕΟΔΥ και ανάπτυξη των Περιφερειακών Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας.
 • Ενίσχυση της Ιατρικής της Εργασίας, της επαγγελματικής και περιβαλλοντικής υγείας.
 • Φροντίδα υγείας για τους ευάλωτους πληθυσμούς.

Απάντηση

Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Υγείας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

"Όσα κατέθεσε σήμερα ο κ. Τσίπρας, είναι όσα δεν έκανε στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησής του. Το ΕΣΥ του 21ου αιώνα δεν περιμένει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χτίζεται ήδη, συστηματικά, οργανωμένα και ρεαλιστικά, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη".

Πηγές: Euro2day