Νέο φάρμακο που θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερους από 128 εκατομμύρια Αμερικανούς να διαβάζουν χωρίς γυαλιά, υποβλήθηκε για έγκριση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Οι πειραματικές σταγόνες AGN-190584 αναμένεται να εγκριθούν έως το τέλος του έτους.

Είναι διάλυμα pilocarpine με σκοπό την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων πρεσβυωπίας.

Οι σταγόνες δεν αντιμετωπίζουν την αιτία της πρεσβυωπίας αλλά βοηθούν στα συμπτώματα. Δεν αναμένεται να αντικαταστήσουν εντελώς τη χρήση γυαλιών αλλά να είναι ακόμα ένα όπλο.

Οι σταγόνες κάνουν τις ίριδες μικρότερες κάτι που αυξάνει το βάθος της εστίασης.

Έγιναν 2 δοκιμές σε 750 άτομα 40 έως 55 ετών, στις οποίες αυτοί αντιμετωπίστηκαν είτε με το φάρμακο είτε με placebo, μια φορά την ημέρα για 30 ημέρες.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι οι σταγόνες είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές και βελτίωσαν την όραση σε χαμηλό φωτισμό. Οι σταγόνες άρχισαν να δρουν 15 λεπτά μετά την εφαρμογή τους αλλά έφτασαν στη μέγιστη αποτελεσματικότητα μετά από  μια ώρα.

Μη σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες συνέβησαν σε λιγότερο από το 5% των ασθενών και περιλάμβαναν πονοκέφαλο, ερυθρότητα στα μάτια και θολή όραση.

Αν εγκριθεί από τον FDA, το AGN-190584 θα είναι οι πρώτες οφθαλμικές σταγόνες για την πρεσβυωπία. Οι σταγόνες πιλοκαρπίνης ήδη έχουν εγκριθεί σε υψηλότερη συγκέντρωση για το γλαύκωμα.

Απευθύνεται σε ασθενείς με ελαφρά ως μέτρια πρεσβυωπία, 40-50 ετών.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Nέος κύκλος ανοιχτών συναντήσεων με τις τοπικές κοινωνίες για τα τρία νέα νοσοκομεία ΙΣΝ
Συμμετοχή της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα κρίσιμα Φάρμακα
'Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Η Θεσσαλονίκη, γέφυρα στα δικαιώματα των ασθενών